POLITIČKI SHOW - IZ KOALICIJE U KRIZU

Kategorija: Kolumna

REKORDNO DUGAČAK POST. TKO PROČITA SVE DO NOVE GODINE, DOBIVA NAGRADU - MJESTO PREDSJEDNIKA GRADSKOG VIJEĆAwink

Vrijeme tmurno, kišovito, sumorno. Jesen u svoj svojoj raskoši punoj magluštine i depresije. I otpalog lišća. I golih, sivih  slomljenih grana. I smrdljive kanalizacije. Vrijeme jebeno za metereopate. A u gradu, svi takvi. Nikakvi. Hipohondri sa hrpom bolesti. Očajnici kojima je ljubav, eto nekako po pravilu, umrla u jesen. Očajnici bez nade, bez cilja. Zombiji tumaraju ulicama. Bože, što će biti s ovim gradom dosade i tuge, što će biti s nama.

I onda.......poput poput tople sunčeve zrake iz kišnih oblaka, poput prvog stidljivog proljetnog cvijeta, poput vjesnika nećeg lijepog što dolazi, lijepog kao proljeće ili zadarska riva pri zalasku sunaca, pojavi nam se ON. ŽELJO. Glavom i bradom. I nešto rijeđom kosom. I spasi stvar. I spasi grad. I spasi nas. Ponovno živimo plunim plućima, kiši i hladnoći unatoč. Jer vidimo, za sreću je potrebno tako malo. Samo jedna obična ostavka na kurčevo mjesto predsjednika Gradskog vijeća i prekid koalicijske ljubavi.  I eto nam veselja. Eto zanimacije. Eto cirkusa. Grad je odjednom živnuo i diše ounim plućima. Kao da se vratio Bechtel a možda i Enka. Da čovjek ne povjeruje koliko ga može razveseliti što su se dva ovna na političkom brvnu, žestoko sukobila i posvadila. I svaki krenuo na svoju stranu. Ne vole se više. Ne podnose. Ali zato komuniciraju punom žestinom preko svih mogućih društvenih mreža ili kako se to već zove. Aktivirali svoje spavače. Ovi digli rođake i prijatelje. I svi pišu. Dan i noć. Ko Krleža. I snimaju filmiće. Ko Vrdoljak. Svi analiziraju. Ko Puhovski. I svi nešto mudruju. Poput Marasa ili Pernara. Ili Stazića. Neki zbog pucanja ionako traljave lokalne koalicije SDP-a i „nezavisnih“, najavljuju armagedon. Gotovo je. Nema više. Stali projekti. Stali vlakovi. Stali svi koji su mogli stati. Stao život. Nitko više ni ne ševi. Niti jede, niti pije, niti se kurva, niti krade. Pijanci apstiniraju. Narkići piju samo kamilicu. I što je najgore, nitko mi više ne plaća piće.  Željo i njegovi definitivno sjebali stvar. Digli grad na noge. Uzdrmali koalicijskog partnera do boli. Pukla ljubav. E je im dugo trajala. Ko „ševa“ 16 godišnjaka. Možda i kraće.

A u gradu, ko u košnici. Pčele se uskomešale a trutovi ustrtarili za svoje privilegije. U Ogulinu, poznatom po kinematografiji,(ovaj grad je kino) pojavio se video uradak pod nazivom „Tajna snimka Stipetića u generalštabu nezavisnih“, gdje je na snimke iz filma o Hitleru, što smo već vidjeli, namontiran glas koji komentira lokalne događaje. Takvih smo se video uradaka nagledali ali eto lijepo je vidjeti da i mi imamo kreativne kadrove. Za SDP-a je ovo vjerovatno radio Frljić a od Željka sada očekuje da angažira Sedlara. Scenariji im mogu ja složiti. Ako dobro plate. Recimo, pusti se epizoda Loleka i Boleka, pa im se onda namontira tekst protiv protiv Banane, Grumfeka i ekipe. Ajme veselja.

U svemu, najljepše je onima koji se nisu svrstali ni na jednu stranu. Njima ova politička sapunica dođe ko melem na ranu. Ma jebeš „Farmu“, „Život na vagi“, „Gospodina savršenog“ i sve turske sapunice. Naš autohtoni „Big brother“  i  razlaz političkih frendova, glavni je gradski hit. O tome se snimaju  propagandni filmići a bilo bi dobro da se sklada i opera na tu temu. Sada ne znam da li će libreto pisati Banana, Grumf ili Željo. A može i Ljubojević. Ili svi zajedno. Sasvim svejedno. Premijera te ogulinske opere bila bi i trenu rasprodana a mogla bi se organizirati i  turneja širom Hrvatske, kako bi svi vidjeli, kakvi se politički lumeni rađaju u gradu pod Klekom.

I kakvo sranje mogu napraviti u samo godinu i pol svoje vladavine. Već na početku nije mirisalo na dobro. Suviše rogova u jednoj vreći da bi se mogli baš oko svega složiti. Suviše raznih likova s još više svjetonazora koje ni dragi Bog ne može pomiriti. I krivi koraci vodećeg SDP-a, koji usput rečeno, ima kao stranka samo jednog vjećnika više od nezavisne liste Željka Stipetića. Koji je mudro sabrao jaku ekipu ljudi raznih profila. A to je značilo samo jedno - „mitno“ i oprezno dragi drugovi s koalicijskim partnerom. Ne ljutiti ga. Ne zaobilaziti ga u rješavanju krucijalnih stvari, obavještavati ga o svim planovima, ne opstruirati mu njegove projekte. Ukratko - ne zajebavati ga. Samo to je jamac mira i funkcioniranja grada. Ako se iskače iz tog kolosjeka, evo tarapane. A vladajući vlak učinio upravo to - iskočio. I evo najveće političke gužve u Ogulinu, od stoljeća sedmog. Gužve za pamćenje kojoj upravo svjedočimio. Ne kuha se ručak, ne sprema se večara, ne loži se peć, ne gleda se Dnevnik ni Direkt, ni Super talent, ni osvajanje Davis kupa. Ne gleda i ne radi se ništa osim  grozničavog čitanja razno raznih priopćenja i komentara na fejsu. I prebrojavanja tko je koga uhljebio. Po onom što sam uspio na fejsu vidjeti i u birtiji saznati, kada je zapošljavanje u pitanju, SDP je u dobrom vodstvu. Daleko su učinkovitiji od svojih koalicijskih partnera. Oni zaposlili Mrvicu. E jesu jadni. Samo Mrvicu. Pa sada, svi opleti po sirotoj Mrvi od 140 kila. A on dade ostavku u Športskoj zajednici a koliko ga poznam, sve mislim da će dati i otkaz u SKG-u. Ne bu Mrvu niko jebal.

I priča ide dalje. Javljaju se čelnici stranaka, interesnih grupa, stranački sateliti. I na opće veselje, pljuju žestoko jedni po onim drugima. Najavljuju svakim danom nova priopćenja. Iz DSS-a reagiraju:

DSS Ogulin

POZIV NA SUČELJAVANJE

Nakon gostovanja gradonačelnika Ogulina u emisiji “Oči u oči” na Radio Ogulinu i izrečenih neistina, Demokratski savez Srba poziva Dalibora Domitrovića ispred SDP-a, Željka Stipetića nositelja nezavisne liste i Sinišu Ljubojevića ispred DSS-a na javno sučeljavanje u jednu od emisija Radio Ogulina. Zamoljavamo građane koji prate da podjele poziv.

 

Vrlo aktivni „Spasimo Ogulin od spasitelja“ redovit0 komentira.Evo samo jednog malog dijela:

 

„Svima postaje lagano jasno tko vodi grad i upravlja na daljinski SDPovim gradonacelnikom. Jasno je tko je donio odluku o raspadu koalicije. Ni Bubi, ni Sinisa nego stvarni "tato" iz pozadine. A SDPovi mladi lavovi i novozaposlene mlade snage koje se vec dva dana po gradu hvale sa svojim videouratkom i sheraju ga i pokazuju po birtijama mozda su dosli u nemilost "tate" iz Lomosta. Ili je to jos jedan od spinova iz tvornice spinova nasih portalovaca i glavne gospodarice SDP-a i grada. Prema kojoj SDPova marioneta veli da ima "moralnu obavezu".

HDZ nešto kao da miruje. Samo jedno priopćenje prvog čovjeka HDZ.a Tomislava Lipoščaka na ostavku Ž.S.

Uistinu je otužno da na današnji dan, kada se svi prisjećamo žrtve Vukovara, SDP-ov gradonačelnik i SDP „nemaju mira“ nego se bave prijetnjama ljudskim egzistencijama iz razloga što pojedinci nisu članovi partije i prijete otkazima. U današnjoj emisiji na Radio Ogulinu čuli smo prijetnju da će netko morati dobiti otkaz jer je gradonačelnik „slučajno čuo da nešto loše govore o njemu“. Ovime se vraćamo u najcrnja doba prošlog sustava kada je bilo dovoljno da nadređeni „nešto čuje“ i na taj način dovodi u pitanje ljudske egzistencije njemu nepodobnih.
Hrvatska demokratska zajednica u Gradu Ogulinu broji više od 1.000 članova i kao predsjednik najsnažnije političke opcije neću dozvoliti ovakvo ponašanje, zastrašivanje i maltretiranje građana zbog političkog stava – ne samo prema članicama i članovima HDZ-a nego i svih drugih političkih opcija. Ustav RH jamči jednakost bez obzira na političko opredjeljenje i na ovakve prijetnje i zastrašivanja nećemo ostati bez odgovora!
HDZ ne može biti odgovoran za nesposobnost SDP-a i stanje u koaliciji! Smatram ovo izrazom nemoći SDP-ovog gradonačelnika i gubitkom kontrole, ali na ovaj način svi ćemo biti žrtve nečijeg neznanja i nesposobnosti!

 

S druge strane Banana ne miruje. Uključio se punom snagom u FB prepucavanje te piše:

Biti vijećnik Gradskog vijeća je častan posao, vijećnici su od građana dobili povjerenje da ga savjesno i profesionalno rade na dobrobit građana. Raspad koalicije nije razlog da prestanu raditi svoj posao i da opstruiraju rad gradske vlasti. Međutim nije niti iznenađujuće što su nastavili, čak pojačali, raditi isto što su radili dok su bili dio koalicije. Svojim neradom i odbijanjem sudjelovanja u radu gradskog vijeća opstruiraju rad gradske vlasti i provedbu projekata.

Odlaskom sa sjednice vijećnici su tom opstrukcijom onemogućili:
- dovršetak zgrade POU,
- donošenje Pravilnika o upisu djece u vrtić, mnoge majke i dalje neće moći prihvatiti posao jer im nema tko čuvati djecu,
- donošenje Odluke o širenju poduzetničke zone čime je onemogućen razvoj Zone i dolazak novih investitora,
- donošenje Odluke o otpisu potraživanja Grada prema RH čime je onemogućen projekt dječjeg vrtića u Svetom Petru,
- izmjena Prostornog plana čime je onemogućena privatna investicija u Ogulinu,
- donošenje Statuta muzeja, čime je onemogućen normalan rad ove ustanove,
- donošenje odluke o bodu komunalne naknade, što je bila zakonska obveza, pa su Grad izložili financijskim kaznama,
- formiranje radnih tijela Gradskog vijeća, među njima i Odbora za branitelje, čime se opstruira normalan rad Gradskog vijeća,
- donošenje izmjena programa potreba u kulturi, socijalnog programa, izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture, sredstava namijenjenih HGSS stanici Ogulin drugih čime se opstruiraju ove službe i aktivnosti

Ovo je samo manji dio opstukcija koje gradska vlast trpi od tzv. "koalicijskih partnera" kojima je navodno dobrobit grada na prvom mjestu.

 

A u drugom postu, obraćajući se očito HDZ-u, Banana između ostalog dodaje:

 

Ajde majstore kaži tko se to uhljebi dok ste vi bili u Međugorju moleći gospu das vam prosvjetli pamet. Kaži imenom i prezimenom koga to SDP uhljebi.......

 

A „nezavisni“ mu naširoko i nadugačko, o uhljebljenju kome su SDP-ovci kumovali, odgovaraju:

ZAPOSLENJA i KADROVI

Pošto je SDP Ogulin, rekao da je dosta zapošljavanja u gradskim tvrtkama i da je to jedan od razloga zašto je njima dosta ovakve suradnje u obnašanju vlasti u Ogulinu, red je da njihove tvrdnje i potvrdimo. Zaposleni bez natječaja, na određeno i neodređeno vrijeme, a kako slijedi:

Vodovod i kanalizacija d.o.o.

- Bojan Prebežić, potpredsjednik SDP-a Ogulin i gradski vijećnik u GV grada Ogulina (bio je zaposlen, prešao sa posla na ovaj posao), čeka se već više od godine dana da postane direktor, ali se valjda čeka da se upozna sa čim se tvrtka Vodovod i kanalizacije bavi, kako bi onda mogao postati direktor,
- Svetlana Vuković, supruga od Boška Vukovića (bratića od Ivana Vukovića, inače predsjednik županijskog SDP-a),
- Nikola Vuković, član SDP-a i nositelj liste SDP-a na izborima za MO Sveti Jakov,
- Dalibor Salopek, član SDP-a, bio zaposlen,
- i još DVOJE zaposlenih.

Da li je najskuplja voda u RH pojeftinila???? NIJE!

Gradska uprava:

- Ivana Salopek Šumonja, zamjenica gradonačelnika, u predizborno vrijeme obećavala je volontiranje, sada volontira na način kaj je stalno zaposlena-najnovija varijanta volontiranja (dok njen suprug, inače policijski službenik, se unatrag cca dvije godine "rastrgao" na društvenim mrežama prozivajući sve i svakog između ostalog i zbog ovog kaj je njegova supruga učinila),

- Željko Gračanin, član SDP-a i suprug gradske vijećnice u GV grada Ogulina (prešao sa županijskog posla) kandidat za pročelnika, ali se već više od godine dana čeka javni natječaj za to radno mjesto,
- Igor Trbović, član SDP-a (na određeno zaposlen).

Radio Ogulin:

- Goran Crnković, glavni urednik na radio Ogulinu i glavni urednik OG portala,
- Dubravka Vuković, direktorica rna radio Ogulinu i direktorica OG portala.
- Tina Trivanović.
Inače, čelnici udruge UDICA (udruga za demokraciju i civilne aktivnosti), koja je vlasnik i osnivač OG portala, te također na istom uređuju i vode isti.
I tko sumnja da su Dubravka i Goran u sukob interese ima namjeru podrivanja gradske vlasti kao sto tvrdi gradonacelnik.

Zavičajni Muzej

- Ana Krznarić, ravnateljica, kći od osobe koja godinama radi u tvrtki GRUMF d.o.o.

KADROVI:

- Ivan Vuković, predsjednik Županijskog SDP-a, Predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Vodovod i kanalizacija d.o.o. ,
Da li je najskuplja voda u RH pojeftinila???

- Ivan Vuković, predsjednik Županijskog SDP-a, Predsjednik upravnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe,

- Ivan Vuković, predsjednik županijskog SDP-a, član Izvršnog odbora Športske zajednice grada Ogulina, imenovan od strane gradonačelnika.

I kaj ćemo sad s ovim?

P.S. A niš, skoro smo zaboravili kaj smo napisali u uvodu, pa "uhljebljivanje" je jedan od razloga zašto je SDP prekinuo suradnju u obnašanju vlasti. Jedino kaj nisu svi zaposleni preko noći i za blagdane,, neki su i po danu zaposleni.

 

Za to vrijeme, gradonačelnik redoviti šljaka na poslu i redovito se ukazuje na radiju. Sa svojom istinom. I pošalje poneko priopćenje. Poput ovoga:

 

Poštovane sugrađanke i sugrađani,

posljednjih nekoliko dana na društvenim mrežama, portalima i gdje god je to moguće, javljaju se lažni profili i komentari te se sa istih raspiruje mržnja, kako građanska tako nacionalna, vjerska i svaka ostala i na taj način očito se želi destabilizirati vlast, a time i čitavi sustav koji upravlja gradom.

Kao Gradonačelnik grada Ogulina i kao predsjednik gradske organizacije SDP-a Ogulin oštro osuđujem i ograđujem se od svih komentara i kreiranja lažnih profila, te pozivam sve kreatore i aktere istih da se suzdrže od širenja lažnih informacija, mržnje i netrpeljivosti među građanima.

Budimo svi ponosni građani našeg grada, budimo oni koji će osigurati budućnost i ostanak naše djece u našem gradu.

 

Da se i njihova čuje, u OG-sapunicu uključuje se i nešto ili netko tko se zove VOLIM OGULIN. Pišu ovako:

 

NE ŽELIMO čuti i ono što zaista nismo vjerovali da ćemo reći.....duboki naklon HDZ-u i gospodinu Lipošćaku, gentlemanski do kraja, pa da zaključimo, strah nas je ovih zapjenjenih SDP-ovaca i onih sa viškom krnih zrnaca (znači da nisu anemični), ne daj Bože da je 45. ili 89., molimo Boga da se ova agonija prekine i još nekih pola stoljeća bez glavnih protagonista sa nekim novim mlađim licima pa ako treba VRATITE NAM TONU RADOČAJA, jeftinije je i sa manje stresa, i daj već jednom počnite delati, posvađali ste i podijelili građane Ogulina, sram vas bilo.

 

Ovo je samo mali dio prepucavanja preko FB-a o aktualnoj situaciji u gradu. Materijala koliko voliš. Vokabular dostojan klasične balkanske krčme. A mržnja kipti iz svake riječi. Proizišla iz podjela. A ja, kao da sam bio „vidoviti Milan“, 27. 4. prošle godine, u postu „Mržnja naša svagdašnja“, napisao sam:

No bojim se, da će u ovoj našoj politički mentalno poremećenoj sredini, ideologija ponovno igrati glavnu ulogu. Opet će se izvući ti, tako opasni,  lijevi i desni mačevi, i ukrstiti se u verbalnom dvoboju u kome nema pobjednika. Samo zastrašujući vokabular. Bitka već traje. Kako god taj dvoboj završio, završiti će na štetu građana ovoga grada. Ne smijemo zatvarat oči pred činjenicom da je iz lokalne Padorine kutije već izašlo jedno zlo – Mržnja. Nedavno sam, a gdje drugdje nego u kafiću, bio očevidac verbalnog sukoba starih, dugogodišnjih i dobrih prijatelja, a kao tema se, onako uz čašicu, nametnula politika. Kako ona na razini države, tako i ova naša, lokalna. Najprije lagano zagrijavanje a onda oštro s nizom udaraca ispod pojasa i s nizom uvreda za koje i danas ne mogu vjerovati da su tada izrečene. Ono što me je tom prilikom zaprepastilo i šokiralo, to je, ne ono uobičajeno predizborno podjebavanje kao dio našeg folklora na koje smo navikli i koje se uvijek moglo tolerirati, već ogromna količina mržnje što je naprosto bila opipljiva u zraku za trajanja te naoko bezazlene, kavanske razmjene mišljenja.

Odjednom, valjda negdje duboko i dobro prikrivena, naprosto je eruptirala  ta mržnja među najboljim prijateljima koji su djelili prva mladenačka sranja, zajebancije, prve ljubavi i prve mladenačke tajne. Odjednom MRŽNJA među njima postaje nepremostivi ideološki zid. Mržnja, ona iskonska, istinska i naprosto zastrašujuća, mržnja koja ruši i najčvršće mostove prijateljstava sagrađene u vremenu mladosti i odrastanja. Mržnja koja će u prvi plan iznjedriti idološki podobne, ali kurturološki, strane nam ljude. Koji će onda odlučivati o našim malenim ljudskim sudbinama. I osigurati nam „one way ticket“, recimo, za Irsku. Daj Bože da nam je ostala još mrvica pameti i da se osvijestimo na vrijeme“.

P.S. U svemu za mene mrvica zadovoljstva. Naime pred  mjesec i pol, ukinuo sam privremeno komentare. Da nisam, na blogu Ogulin u srcu, bila bi čista ludnica. Ajde Bogu hvala da se to uspio izbjeći.

25. 11. 2018.

Nebojša Magdić