USPJEH MLADOGA OGULINCA

* kaže:

 

Kaj koja je alternativa. Ako si i malo mlad a nisi blizu vlasti, BRIŠI iz grada i države što prije možeš. Inače ćeš, ako imaš sreće kao svršeni ekonomista konobarit u birtiji ili krampati u fušu kod privatnika.

 

 

 

Kakav je ovo početak, pitate.  Nikakav. Ili zapravo, običan početak, s jednim komantarom ostavljenim na stranici Ogulin u srcu, koji mi je idealno poslužio kao najava za članak objavljen u Novom listu, o uspjehu jednog našeg mladog sugrađanina u " bijelom svijetu". Radi se o Ogulincu Eduardu Dolušiću, koji u Belgiji bilježi zapažene znanstvene rezultate. Eduard je rođen 1971. godine. Mama Bisiljka mi reče, kako je nakon prvog sata kemije, vrativši se iz škole kući rekao: "To je to, to ću ja raditi". Kao učenik bio je odličan. Sudjelovao je na raznim kvizovima a na natjecanju iz kemije zauzeo je drugo mjesto u bivšoj državi, uz pomoć mentorice prof. Lesić. Diplomirao je kemiju na PMF-u Zagrebu, magistrirao na Institutu Ruđer Bošković a doktorirao u Belgiji, u gradu Leuvenu, ako vam to nešto znači, " rodnom gradu" čuvene pive Sttela Artois.  Doktorirao je na Katoličkom sveučilištu, trećem po veličini u Europi, na kome studira 30 tisuća studenata, od čega je trećina iz zemalja širom čitavog svijeta. Onaj komentar s početka ovog teksta, " BRIŠI iz grada i države što prije možeš", možda se u potpunosti nebi odnosio na mladoga znanstvenika dr. Dolušića. On je naime imao potporu i u Hrvatskoj, u Institutu Ruđer Bošković, ali Belgijanci su ipak bili brži i pružali bolje uvjete. Zapazili su ga na jednom simpoziju i karta za Belgiju bila je osigurana. Eduard je danas sretno oženjen, supruga mu je Flamanka,  otac je dvije curice - Marta 8,5 Klara 7 godina.  Osim hrvatskoga, izvrsno govori nizozemski za koji je sudski tumač, francuski, engleski, njemački i talijanski, a korektno se šluži španjolsakim i mađarskim. Voli dobro pivo i nogomet. Jedini minus bilježim Ediju, što navija za Dinamo. Ali što ćete.  I najbolji imju neku manu!!!!!!!A sada evo što o njemu i njegovu radu piše Novi list:


"Uspije li tim belgijskih znanstvenika uspješno okončati svoj višegodišnji rad na razvijanju lijeka protiv raka, dio ponosa za povijesno otkriće na sebe će moći preuzeti i Hrvatska. U ekipi istraživača s Odjela za farmaciju Sveučilišta u belgijskom gradu Namuru, koja već neko vrijeme radi na novom cjepivu, nalazi se, naime i mladi Ogulinac Eduard Dolušić. U Belgiju se Dolušić odselio prije dvanaest godina, nakon što je u Ogulinu završio temeljno obrazovanje. 2004. godine obranio je doktorat iz organske kemije na Sveučilištu u Leuvenu, dok od 2008. radi kao znanstveni istraživač na namurskom Sveučilištu.


 Rad s uglednicima

Rad na novoj metodi suzbijanja raka počeo je prije nekoliko godina u suradnji sa stručnjacima s Instituta Ludwig iz Bruxellesa, koji slove za vodeće u svijetu u istraživanjima mogućnosti cijepljenja protiv ove bolesti.

– Cjepivo bi radilo na sličan način, poput, primjerice, onog protiv gripe, gdje unošenje u tijelo oslabljenog virusa aktivira imunološki sustav, točnije određene vrste bijelih krvnih zrnaca. Ona poslije prepoznaju uzročnike bolesti i unište ih. Ovo bi u slučaju raka predstavljalo značajan napredak u odnosu na postojeće metode liječenja, poput agresivne kemoterapije koja napada i zdrave stanice u tijelu – kaže dr. Dolušić.

Problem je, nastavlja ovaj znanstvenik, u tome što stanice raka koriste određene mehanizme kako bi izbjegle napad imunološkog sustava, pa cijepljenje dosad nije funkcioniralo na zadovoljavajući način.

– Znanstvenici s Instituta Ludwig su pokazali da ovdje važnu ulogu igra bjelančevina zvana triptofan 2,3 – dioksigenaza (TDO). Polazeći od rezultata objavljenih u stručnoj literaturi, razvili smo novu seriju kemijskih spojeva koji koče djelovanje TDO i prema tome, imaju potencijal za razvoj lijekova protiv raka s novim načinom djelovanja. Za razliku od kemikalija koje se koriste u kemoterapiji, naši spojevi nisu toksični za stanice – dodaje Dolušić.   
Promocija u SAD

Rezultati su nedavno objavljeni u prestižnom američkom znanstvenom časopisu "Journal of Medicinal Chemistry" (Dolušić, E., et al, J. Med. Chem. 2011, 54, 5320-5334). Jedan od spojeva koje su otkrili Dolušić i njegovi belgijski kolege u međuvremenu je s uspjehom upotrijebljen u istraživanjima na miševima. Najnoviji rezultati upravo izlaze u još jednom uglednom američkom časopisu, "Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA".

Pokazalo se da ova metoda uistinu pomaže živom organizmu da se obrani od raka. Ovi rezultati obećavaju, ali razvoj svakog novog lijeka je dugačak, trnovit i nesiguran put. U svakom slučaju se nadamo da će naš rad pomoći u borbi protiv jedne od najzloćudnijih bolesti današnjice – zaključuje Eduard Dolušić" ( Novi list ).


Eduardu želimo mnogo uspjeha u radu, u ovom plemenitom poslu uz napomenu da imamo još skromnih i samozatajnih ljudi, naših Ogulinaca, koji su poput Edija, cijenjeni u znanstvenim krugovima u svijetu. O tome nekom drugom prigodom.Edi, ako može onako u fušu, da pronađeš cijepivo protiv korupcije. Ja preuzimam distribuciju za Ogulin i Hrvatsku. Uspjeh zajamčen!


Nebojša Magdić

26.2.2012.

Komentari  

#11 li lu 2012-02-28 14:00
ok.Valter, u pravu si da radniku treba dati sve što ga spada. Privatnik ide onoliko daleko koliko mu to dopušta država. Žao mi je da si radio i da te nisu pošteno platili, ali koliko ti je kriv Madig toliko i institucije koje su mu to dozvoljavale da radi a vjeruj mi oni su to znali i sada će reći da su oni odrađivali svoj posao kako treba. Opet korupcija i lopovska država!!!! Mi mali koji smo radili i imali male firme smo svoje ljude pošteno plačali i imali su normalno radno vrijeme zato danas mirno spavam i nitko ne trči zamnom i ne upire prst u mene. A kaj se Edija tiče, sve pohvale za njega!!! Od onakvog djeteta bilo je i to za očekivati!
#12 Ogulin u srcu 2012-02-28 15:40
Molim drage posjetitelje ove stranice da se u konemtarima drže teme iz posta. Hvala na suradnji.
#13 li lu 2012-02-29 01:03
Sorry Nešo! tako to izgleda ali je to naša stvarnost i dobro je i to povezati kako bi nam bar ovako bilo malo lakše. Lipo je faliti i ovaj mali je za svaku falu ali nebi on od te fale mogal živiti u Rvackoj! Moral je van, kadi ima više izbora i kadi mu se više isplati. Mogal je i ostati u Zagrebu ali jebiga, sunarodnjaci su mu pokrali sve epruvete.....
#14 Edi 2012-02-29 02:37
Sorry za 2x...
#15 ? 2012-02-29 11:50
Nešo, ne vidim koje komentare smatraš "off-topic". Pa tekst si započeo s jednim takvim komentarom.
#16 nano 2012-02-29 11:59
Svaka čast Ediju, ne samo na postignutim rezultatima tima u kojem radi, već i na skromnosti i iskrenosti. Naime, Edija osobno poznajem od "malih nogu" i kao prijatelj njegove obitelji, znam da govori sve one strane jezike koje je Nešo nabrojio ( iako Edi to skromno poriče) i znam da je bio "čudo od djeteta" i kad je u pitanju kemija ali i jezici i opća kultura. Sada je priznati znanstvenik a u prvoj rečenici svog komentara veli da ga je sram koliko su ga nahvalili! Možda će Edi i dobiti Nobelovu nagradu za lijek protiv raka, pred njim je budućnost! Mislim da bi trebao dobiti i nagradu,makar i simboličnu, za znanje iz tolikih raznih područja, za skromnost, iskrenost, marljivost i za promicanje Ogulina u srcu!
#17 @ 2012-02-29 16:22
Ogledni primjer komentara su komentari na post o Vukoviću. Nitko da bi i jedan korak odstupio od teme. Bilo bi idelano kada bi tako bilo na svim blogovima.
#18 Lovorko 2012-03-03 15:09
Edi, posebno mi je drago. Čestitke.

Morate se registrirati da bi imali pravo komentiranja.... Link na registraciju