BABINA GORA PRED KONAČNIM RJEŠENJEM.

Kategorija: OGULIN

Priča o izgradnji Centra za odlaganje otpada Babina gora, traje već godinama. Rješenje su vidjeli samo optimisti. A otvaranjem tog Centra, svi ostali deponiji u Karlovačkoj županiji, bili bi konačno zatvoreni.

Oko županijskog odlagališta godinama su se lomila koplja. Udruge koje se bave zaštitom okoliša žestoko su reagirale na lokaciju Babina Gora. Razlog, navodno zagađenje velikih razmjera, pitkom vodom bogatog podzemlja na tom dijelu. U Županiji je ondašnji župan Vučić išao na sigurno. Angažirao je struku, koja je, od nekoliko lokacija izabrala upravo, za „Zelene“ problematičnu, Babinu goru. A Babina gora je klasično „zidanje Skadra“, na hrvatski način. Svi bi željeli i čist okoliš i eko okruženje, ali molim vas, ne dirajte u naše dvorište. E pa nebi išlo.

Sada su sve dubioze riješene. Prošli četvrtak u Karlovcu je održana početna konferencija projekta, na kojoj rečeno, da će Centar za gospodarenje otpadom Babina Gora bit će pušten u rad do kraja 2026. Vrijedan je 43,6 milijuna eura, od kojih je 25,9 milijuna eura sufinancirano iz EU, a u njemu će biti zbrinjavan otpad iz Karlovačke, te dijelova Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije.

Marija Tufeković, direktorica Centra za gospodarenje otpadom Karlovačke županije Kodos, rekla je da u sklopu projekta trenutno postoji 5 različitih gradilišta na 5 različitih lokacija: Centar za gospodarenje otpadom Babina Gora i 4 pretovarne stanice  u Karlovcu, Ogulinu, Slunju i Otočcu.

Sam rad, kada Centar bude pušten u pogon po ishođenju uporabnih dozvola, mora se odvijati po strogim pravilima zaštite okoliša i prirode. Cilj i obaveza je da centar bude u skladu sa svim direktivama EU.

Centar je planiran za potrebe oko 140.000 stanovnika, 7 gradova i 22 općine u tri županije, a nominalni godišnji kapacitet postrojenja je do 30.000 tona dostatnog miješanog komunalnog otpada - onog koji završava u „crnoj kanti“, odnosno, koji nije primarno izdvojen i namijenjen reciklaži.

 

„Ne trebamo se zanijeti da ćemo samom izgradnjom centra riješiti pitanje gospodarenja otpadom. Razdvajanje i recikliranje, „gospodarenje otpadom na kućnom pragu“ je ključno  jer će otpada onda doći u centar što manje. Da bi to zaista funkcioniralo nužan je element povjerenja u sve one koji su radili na projektu i radit će danas, sutra u CGO. Mislim da valja imati povjerenje u struku koja je sve to osmislila, koja će to i realizirati, vjerujem da su ljudi koji su radili na projektu stručnjaci, da su zavrijedili svoje diplome i da to što su nama nestručnjacima rekli je zaista tako. Mislim da ćemo 2026. imati Centar za gospodarenje otpadom i s punim povjerenjem brinuti o okolišu i gospodariti otpadom“, naglasio je gradonačelnik Damir Mandić a prenosi službena stranica Grada.

I županica Martina Furdek Hajdin, priključivši se raspravi, naglasila je da uspjeh ovakvog projekta ovisi i od toga kakvu disciplinu i svijest kao građani imamo.

„Što više budemo odvajali, to manje će otpada ići na Babinu Goru. Često se govori o cijeni, koliko će nas sve to koštati. Naravno da zeleno i ekološko ima svoju cijenu, ali prostor koji ostavljamo onima iza nas nema cijenu. I to je zalog koji mi imamo. Ovaj projekt uistinu nema alternativu i sada smo u fazi kad s optimizmom možemo razmišljati  o njegovom dovršetku“, kazala je županica Furdek Hajdin. Na konferenciji je bio nazočan i gradonačelnik Ogulina, Dalibor Domitrović.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, Marija Tufeković, direktorica Centra za gospodarenje otpadom Karlovačke županije Kodos, županica Martina Furdek Hajdin i  voditelj projekta Dražen Babić iz tvrtke Exstructa.

Početnoj konferenciji o projektu Babina Gora, nazočio je i gradonačelnik Dalibor Domitrović. Izgleda mi zadovoljansmiley

7. 5. 2023.

Nebojša Magdić