DOGOVOREN DATUM POSTAVLJANJA POPRSJA GENERALA STIPETIĆA.

Kategorija: OGULIN

Oko Trga generala Stipetića, pred nekoliko godine vodila se velika, na momente i degutantna polemika. Bilo je tu svega,  kako na  društvenim mrežama, tako i po cestovno-kafansko-kafičkim kuloarima. Politikanstva koliko voliš.

 

Uglavnom, sporna je bila lokacija trga našeg počasnog građanina, junaka Domovinskog rata, čestitog čovjeka i časnika, i oko toga su se lomila koplja.  Uglavnom, pravladala je opcija jačega, dakle službene politike, i general je dobio trg na prostoru ispred Pučkog otvorenog učilišta. Mnogi građani nisu bili zadovoljni načinom na koji je general Stipetić tretiran na svom trgu. Osim jedne fotografije na zidu Pučkog otvorenog učilišta, više ništa. Ni obični držač za vijence, ni stalak za svijeće i cvijeće.

Prilikom jednog posjeta Ogulinu, zatečenim stanjem bili su nezadovoljni i nekolicina generalovih zagrebačkih prijatelja i suboraca, rekavši da sve skupa na ništa ne sliči, i odlučili su krenuti u akciju – dati izraditi poprsje / bistu Petru Stipetiću. Kad ne mogu Ogulinci, mogu Zagrepčani.

Akciju su pokrenuli pobočnik genrala, Miroslav Vidović, poznati zagrebački ugostitelj Bobo Čimbur, i naš Ogulinac, Neven Saks. Pisao sam već o tome i Neven mi je tada  rekao:

„Mi mo svoje odradili. Sve ćemo platiti i Ogulinu darovati bistu. Sada je na Gradu što dalje. Kamo s njom, na lokalnoj vlasti je odluka“.

I onda je zagrebačka trojka još jednom posjetila Ogulin, kako bi se dogovorili oko postavljanja biste. Ugostio ih je gradonačelnik Domitrović, i dok si rekao keks, dogovorili su se da bista bude, gdje drugdje, nego na Trgu generala Stipetića. Biti će postavljena na godišnjicu generalove smrti, 14. ožujka. Sve to, popratio je Večernjakov novinar  Miljenko Mitrović. Evo tog dijela njegove kolumne.

 

12. 21. 2023.

Nebojša Magdić