MALA PRIČICA O NOVOGODIŠNJEM KUPANCU - 2023.

Kategorija: PRICE

Kada je pred deset godina  ( 2014. ) prof. Zvonko Ranogajec, s dvojicom prijatelja za prvi dan Nove godine na jezeru Sabljaci, otvorio sezonu kupnja, nije vjerovatno ni slutio kako će sve to naići na vrlo dobar odaziv Ogulinaca. Želja im je bila, ukazati na potrebu obnove izgorjelog restorana Sabljaka. Prošle su godine, želja još ostala, restorana još nema.

Prve ih je godine ( 2014 ) pratilo nekoliko prijatelja i slučajnih prolaznika. Tri mušketira bili su: Zvonko Ranogajec, Zvonko Lipoščak i Ljerko Žanić. Skokom u jezero, koje je prvoga dana 2014. godine imalo 6,5 celzijevih stupnjeva, a zrak 8, dečki su poslali  poruku vlastima na lokalnoj, županijskoj i državnoj razini, da učine nešto za HOC Bjelolasicu, a posebno za obnovu restorana Sabljaci kojeg je progutala vatra.

Prvo kupanje 2014. Zvonko Liopščak, Zvonko Ranogajec, Ljerko Žanić.Bičanić u lača se ni kupal, došal se samo slikat...laugh

Prvo kupanje 2014. Dva Zvonka koji jedini u Schengenskom prostoru nose ovakve gaće.surprise

Vodeni pozdrav "tri mušketira".

 

Prve noći u Novoj 2015. godini, "zeko je tražio mamu" a pingvini su padali od hladnoće. U jednom trenutku u noći, živa se spustila na čak minus 17 celzijića. Na sreću oko 11,oo sati popela se je na „podnošljivih“ minus od 10 stupnjeva, što je možda dobro za šetnju ako ste primjereno i toplo obučeni, ali za kupanje, Bože sačuvaj. Uz to, temperatura vode bile je nula celzija. Ali hrabre dečke to nije spriječilo da se odlučno bace u jezero, prije čega su članovi Gorske službe spašavanja, razbili led. U hladnoj vodi „osvježenje“ je tražila već uhodana trojka - dva Zvonka i Ljerko, a njima su se pridružili tadašnji dogradonačelnik  Željko Stipetić, te Zdravko Prša, Dalibor Kovačić.

E ovo je već bilo ono pravo. Svuda snijeg i led a dečki udarili novogodišnji kupanac.

Prije kupanja, članovi HGSS-a pripremaju teren.

Ništa bez sjekire.

Lomošćani pričaju, da Zvonko još uvijek čuva ovaj komad leda, kao uspomenu.

Malo odmora na zubatom siječanjskom suncu.

 

Treće godine na novogodišnjem kupancu, pridružili su se Juraj Bićanić, Marijan Brajdić, po prvi puta jedna dama - Ivanka Puškarić, Marinko Puškarić, Saša Poljak, Mate Sertić, Ivica Ugarković. Temperatura vode 8 stupnjeva kao i zraka. Šime Strikoman napravio je milenijsku fotku s likom amura.

Da skratim, idejni začetnik,  Zvonko Ranogajec, odradio je svih 8 kupanja.

7  kupanja Dalibor Kovačić, Zvonko Lipošćak

6  kupanja Ljerko Žanić Marinko Puškarić, Ivica Ugarković, Mate Sertić, Dario Matijašić.

4  kupanja Željko Stipetić i jedno, dva ili tri kupanja - Saša Poljak, Zoran Marinić,  Juraj Bićanić, Marijan Brajdić, Ivanka Puškarić, Josip Ranogajec, Barbara Srdarev.

Novogodišnje kupanje, po ideji prof. Ranogajca, trebalo je animirati sve kako bi se napravio novi restoran na mjestu izgorjelog.

No comment...cheeky

Gazda dr. Marijan Sokolović. za „novogodišnjeg kupanca“ na Sabljacima 1. siječnja 2016. godine, obraćajući se okupljenim Ogulincima izrazio je želju da se novi restoran izgradi do Dana Grada u rujnu. Ali ostalo je sve samo na željama. U Gradu su ga držali kao kap vode na dlanu. Za njegove potrebe mijenja se urbanistički plan naselja Sabljaci.

Ovogodišnja ekipa. Čekam da mi Zvonko dostavi imena jer ja ovdje poznajem samo "vitkoga" manekena Bartola i Zvonka, koji još jedini u Hrvatskoj nosi kupače gaće, iz vremena prvog Tarzana, Johnniya Weissmüllera.

5. 1. 2023.

Nebojša Magdić