NEMOJ PUCAT - BUDI ČOVIK

Kategorija: OGULIN

Imam mačeg paščića, kujicu. Plemeniteg  je roda. Čak u stotem kolenu, vuče ništo od rvackeg ovčara.wink

Mača je, s krivi noga, a napasna kaj sam vrag. Napravil sam joj 140 metri ograde, da more letit po dvoru, a ne bit na lancu. Al ona, kaj mačka se sprti na ogradu i doklati zamanum  u grad. Pa me Mihaela ( ona zgodna maća s radija ) zove:
„Eno Nera vas čeka pred Starim gradom“.

A ja onda pobesnim. Dojdem pred Stari grad, sada Gradska kavana. Sidi moja Nera lipo pred vrati i zbriva nutra. Dojdem joj iza leđi, iznenadim je, pogledam je, i prstom onako oštro pokažem – pravac kuća. A ona se pokunji, gleda me ispod oka, sva se zguri, stisne i lagano krene. Napravi par koraki, pa se okrene.  Bi, nebi. Ja opet, onako namučeć, samo oštro pokažem prstom – doma. I ode polako, s noge na nogu. Svaki par koraki se okrene da vidi jesam se predomislil. I ode doma.

Mal je moj paščić. Kujica. Crna, mača, s krivi noga. I napasna. Al meni draga. Najdraža. Samo oni ki imaju svog kuzetu, moredu razumit kuliko se taj kuze more volit. Eno Nela Tonković, već godinu dani plaće za svojim, kaj joj je uginil. Razumim je.

Zač ovo pišem. Zato kaj je sada vrime, najgore za pase. Oružja fala Bogu, ima kulko voliš. I ožeži. Puca se na sve strane a jadno blago umire od straa. Jer velidu, da pas čuje sedam puti više nego čovik. Pa morete mislit kako mu te petarde, zvonidu po glavi. Čer je niki oko mene pucal. Jadna kujica skočila na terasu i u paniki grebe po vrati. Pustim je nutra. Zemem je naruke. Jadna, trese se koda si je na struju spojil. Dršće. Srdašće malo, tuče kaj benasto. A ona onako, kao da se boji, tiho cvili.broken heart A i mene stislo. Sve mi knedla stoji u grlu. I kaj ću. S njum u podrum. Dok ne projde ludilo oko Nove godine. Čitam kako su niki gradovi otkazali vatromet oko Noveg leta. Labin, Rovinj, Čazma, Samobor, Rijeka, Pula, Cres, Zabok, Sukošan, Lovran, Gornja Stubica, Novigrad, Oroslavje, Varaždin, Osijek, Poreč, ali i mnogi drugi. U Županiji  je to napravila Duga Resa, na molbu udruge Prijatelj životinja. I javno su zamolili građane da ne pucadu. A kulko sam čul, i prinam neće biti vatrometa na dočeku. Sada, jel ki zamolil da nebude, il šparamo novčiće. Ni važno.  A na molbu svojih prijatelji ki imadu pase, vatromet je otkazal i Božo Snoopy i ako je već sve pripremil. E, kad bi svi tako.

Ovo je samo o pasi. A kulke štete ta kurčeva pirotehnika napravi ljudimi, zalud je divanit. Eto ditešće od devet godin ostalo bez šakice. Invalid celi život. I kuliko je takvih bilo i kulko će biti. Dok se niki u ovoj slučajnoj državi ne sveti reč– dosta je tega pizda mu materina.

Samo to treba dočekat.

29. 12. 2022.

Nebojša Magdić