AKTIVNOSTI OKO OBILAZNICE.

Kategorija: OGULIN

Osim krucijalnog projekta - Retencija Ogulin, isto je tako važna za razvoj grada, i obilaznica, koja bi nas rješila sve većih prometnih problema. U ljeto 2019. godine, Ogulin je posjetio ministar Oleg Butković sa suradnicima. Tema sastanka bila je cestovna i željeznička infrastruktura grada Ogulina i Karlovačke županije. Tom prilikom ministar Butković dao je podršku izgradnji obilaznice.

Građani Ogulina, ali isto tako i poduzetnici i tvrtke, nestrpljivo čekaju izgradnju obilaznice koja bi uklonila brojne svakodnevne probleme. Njome bi se riješio problem prekida prometa državnom cestom D42 prilikom poplava, konkretno ispod „kule“ i u Otoku, gdje voda redovito izlazi na državnu cestu, a smanjio bi se i teretni promet u centru grada koji ugrožava sigurnost građana i opterećuje gradsku infrastrukturu, posebno kod starog dječjeg vrtića.

Ova obilaznica je ključna za gospodarski razvoj grada jer trenutno niti jedna poduzetnička zona, niti ona u Žegaru, a niti ona u Otoku, nemaju adekvatnu prometnu povezanost, što uzrokuje brojne probleme tvrtkama koje tamo posluju, a ti problemi će eskalirati kad poduzetnička zona u Otoku bude radila punim kapacitetima. Može se reći da je, u stvari, obilaznica osnovni preduvjet da bi poduzetničke zone mogle raditi punim kapacitetom i da bi se gospodarstvo Ogulina razvijalo.

Obilaznica je prema idejnom rješenju kolničke širine 7,1 metara, što znači da je bitno šira od postojeće D42 koja vodi kroz grad, i dužine nešto manje od 10 kilometara. Na njoj se nalaze 2 prolaza, odnosno podvožnjaka, i 3 prijelaza, odnosno nadvožnjaka, od kojih je najznačaniji onaj preko željezničke pruge s tri raspona - jednim za postojeći kolosijek, drugim za izgradnju drugog kolosijeka pruge i trećim za industrijski kolosijek prema poduzetničkoj zoni. Cijena projekta bila je oko 200 milijuna kuna. No ta će cifra, obzirom na drastično poskupljenje materijala, biti dosta veća.

I rok izgradnje je malo duži. Oko sedam godina. To je prilikom svoje posjete Ogulinu u ljeto 2019. godine spomenuo ministar Butković.

"Na inicijativu županice Martine Furdek Hajdin, kako stoji na službenim strancama Županije,  jučer je u Ogulinu održan sastanak na temu praćenja dinamike izrade projektne dokumentacije u dva značajna projekta cestovne infrastrukture. Radi se o izmještanju državne ceste D 6, spoj Novigrad - Lišnica, gdje se uskoro očekuje započinjanje postupka procjene utjecaja zahvata na okoliš. Drugi projekt iznimno je važan za grad Ogulin, a to je nova obilaznica DC 42. Taj je projekt u fazi izrade idejnog projekta, a na ovom sastanku su usklađivana tehnička rješenja u skladu s lokalnim uvjetima. Nova obilaznica je za Ogulin posebno važna zbog razvoja gospodarstva. Njome se izmješta teretni prometa iz centra grada i povezuju dvije gospodarske zone u Ogulinu".

Photo by KAŽUP

21. 9. 2022.

Nebojša Magdić