TIJELOVSKA PROCESIJA BEZ GRADSKIH ČELNIKA.

Kategorija: OGULIN

Ovi VGPK, stalno zbrivaju kaj ki dela. Il nedela. I nama o temu pišedu. Grom pukal vanje, niš im nemore promaknit. Sad su šuntali malkoca oko crikve i lej kaj su sad otkrili.

Povijest nas je naučila i uči, da narod opstaje ukoliko ima tradiciju, vjeru, kulturu, običaje i dr.
Tako je i u našem narodu.
Jučer je tako obilježen i katolički blagdan Tijelovo.
Tradicijski na Tijelovo ide se u procesiju i služi se sveta misa. Kao i svake godine, na obilježavanju blagdana, okupe se vjernici, udruge te predstavnici gradske vlasti.
Tako je to bilo u našoj župi Svetog križa, do jučer. To je bila tradicija, da u procesiji i misi sudjeluju i izabrani predstavnici svjetovne, odnosno narodne vlasti, gradonačelnici, vijećnici, saborski zastupnici i drugi koje je narod birao, te im omogućio vlast.
No, eto, i to se dogodilo.
Jučer je ta tradicija prekinuta. Narod i vjernici su sudjelovali, kako na misnom slavlju, tako i u procesiji, no gradska vlast nije. Ne znamo, da li je to povezano sa produženim vikendom, pa su predstavnici vlasti, odnosno SDP-ovci spojili si produženi vikend? Ili su odlučili da neće više sudjelovati kao vlast na obilježavanjima katoličkih blagdana? Vrijeme će pokazati.
Dakle, jučer na procesiji, kao ni na misnom slavlju, nije sudjelovao nitko od izvršne vlasti - gradonačelnik i zamjenik, te predstavnici vlasti - predsjednik gradskog vijeća, kao niti itko od SDP-ovih vijećnika. Također, nisu prisustvovali ni županijski vijećnici SDP-a.
Isto tako, zanimljivo je da niti njihov režimski portal nije popratio niti misu, niti procesiju. No, očito kad nema SDP-ovaca, nema niti režimskom portala. Logično.
Jedini spomen od strane SDP-ove vlasti, je da je režimski portal u vrijeme crkvenog slavlja objavio čestitku gradonačelnika.
Očito da se vremena mijenjaju ili su se promjenila.
DPD Sv. Josip Prapuće-Zagrad
 
 
 
Photo by Z. Ranogajec i DPD Sv. Josip
17. 6. 2022.VGPK