DOŠAŠĆE U OGULINU

Kategorija: OGULIN

Došašće ili Advent, vrijeme je pripreme za blagdan Božića.
U ovom vremenu prevladavaju iščekivanje, budnost i čežnja. Kršćani u došašću bdiju, da prepoznaju Boga, koji dolazi. U došašću su svakog jutra, zornice, puku omiljene rane mise, koje imaju pokornički značaj, jer trebalo je ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. E to mi je ko malenom, bilo najteže. Nikako se naspavat. Deda bi me budil:
„Diž se maći, moramo pojt na zornicu“. A ja bi još spavaoooooooo......angel
 
U vrijeme moje mladosti, Advent je bio sasvim nešto drugo nego li danas. Danas je to pravi show. Šarene lampice, razdragana lica, pjesma, iće, piće. Prije svega, umjesto onog kršćanskog Došašća, u prvom planu je biznis. Lova brale, lova. Amerikanizirali smo se. Sjećam se, pred jedno 1o-ak godina, za Advent smo imali iznimno bogat program. U tom „vjerskom“ programu, nastupio je i Škoro. Bilo je novca pa smo ga platili. Iz punog glasa se derao:
„Otvor ženo kapiju, man' se Očenaša.......“ I to gdje. Pred crkvom. Za Advent. Bože sačuvaj. Ali što ćemo. Vremena se mjenjaju. Pa i mi, i s nama i običaji.
I ove godine Grad se priprema za Advent. Da ne bi netko pomislio da sam protiv „biznis“ obilježavanja Adventa. Bože sačuvaj. I mene, a vjerujem i vas, raduje taj Božićni ugođaj. Okićen grad, razdragani građani, radosna lica i sa svih strana odjek Božićnih pjesama. Čarolija Božića. Prva adventska svijeća pali se ove subote u 18,oo sati. To je informacija od jedne vjernice, jer nigdje službeno nije objavljeno kada će se prva svijeća zapalit.  Sve je spremno oko vodoskoka a i uređenje parka je u tijeku. I „Bjelin“ se, lijepim borom na Trgu hrvatskih rodoljuba, priključio ovogodišnjem Adventu.
 
 
 
"BJELIN" nas je počastio lijepim borom. Velikim.
25. 11. 2021.
N. Magdić