30. OBLJETNICA OSNUTKA 143. BRIGADE.

Kategorija: OGULIN

U Ogulinu je u subotu obilježena 30. obljetnica osnutka 143. brigade HV-a, a počast poginulim pripadnicima je uime predsjednika Vlade odao potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je na središnjoj svečanosti podsjetio na slavni ratni put te brigade.

- Uz obitelji poginulih pripadnika 143. brigade Hrvatske vojske te ratne zapovjednike, svečanosti su nazočili izaslanik predsjednika Republike Marijan Mareković, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora saborska zastupnica Maja Grba Buljević, izaslanik ministra obrane, general pukovnik Mate Pađen, karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin i ogulinski gradonačelnik Dalibor Dimitrović te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, priopćeno je iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Obilježavanje je započelo misnim slavljem u crkvi sv. Križa u Ogulinu, a središnja svečanost održana je na Trgu hrvatskih rodoljuba, gdje su u spomen na poginule položeni vijenci i zapaljene svijeće.

- Dragi prijatelji, budite ponosni na vaš ratni put koji ste prošli s vašim zapovjednicima 143. brigade HV-a, Domobranske bojne Ogulin i 143. ogulinske domobranske pukovnije Ivicom Magdićem, Cvetkom Blaževićem, Zvonkom Županićem i Matom Pađenom, rekao je Tomo Medved obraćajući se pripadnicima brigade.

Istaknuo je da su pripadnici 143. brigada HV-a svoj slavni put prošli od utvrđivanja obrambenih crta čvrsto držeći liniju u dužini od 40 kilometara od zaseoka Kamenica do Jezerana, a aktivnom obranom Domobranska bojna Ogulin uspostavila je važnu crtu bojišnice u neprijateljskoj dubini na području Radošića i Kapele.

Time su, podsjetio je ministar hrvatskih branitelja, smanjili ugrozu naselja uz crtu bojišnice, Josipdol, Carevo Polje, Modruš, što je bilo posebno važno zbog povećanja sigurnosti prometa na cesti Karlovac-Split.

Medved je naglasio i da je 143. pukovnija u vojno redarstvenoj operaciji Oluja predstavlja glavnu snagu na glavnom pravcu napada Zbornog područja Karlovac, te da su uspješno izvršili sve zapovijedi.

- Oslobađate područje Plaškog i vojni poligon Slunj, prvi ulazite i oslobađate Slunj, te u nastavku Oluje sudjelujete u oslobađanju Vrginmosta i Petrove gore, a uz hrabre domaće branitelje u brigadi su bili i branitelji iz Crikvenice, Novog Vinodolskog, Rijeke i Zagreba, rekao je Medved.  

Podsjetio je da je 86 branitelja je poginulo, a više od 200 ih je ranjeno te poručio da njihovu žrtvu nikada ne smijemo zaboraviti.

- Mi hrvatski branitelji svoju smo ljubav prema Domovini spojili s hrabrošću i stvorili hrvatsku državu. U tim teškim i neizvjesnim trenucima naše hrvatske povijesti trebala je i hrabrost stava, hrabrost vjere i optimizma, rekao je ministar Medved poručivši da nam je i danas potreban taj optimizam i međusobno povjerenje i uvažavanje.

14. 11. 2021.

HRT/HINA