ŽUPANIJSKA UPRAVA ZA CESTE, "UVALILA" NAM PET CESTA U STANJU RASPADANJA

Kategorija: OGULIN

Tiho,  kao pod otkriljem noći,  skoro 200 kilometara prometnica  koje su bile u nadležnosti Županijske uprave za ceste Karlovac,  palo je na inače, financijski slabašna leđa općina i gradova.

Naime, novom kategorizacijom javnih cesta Ministarstva prometa, ŽUC Karlovac riješio se 58 lokalnih i županijskih cesta, koje su tako „uvalili“ gotovo svim jedinicama lokalne samouprave na održavanje. Najviše je na upravljanje dobio Grad Ozalj, 32 km a ni mi nismo dobro prošli.  Iz ŽUC-a su nam „utrapili“ 13 kilometara cesta koje su u vrlo lošem stanju, i za čiju će nam sanaciju trebati 15 milijuna kuna. Dodajmo tome još naših 300 kilometara lokalnih cesta, pa je jasno pred kakvim se problemom nalazimo.

Komentirajući stanje u kome smo se iznenada zatekli, gradonačelnik Domitrović je za karlovački Kapotal rekao:

„Radi se o cestama koje je ŽUC loše održavao, izraubane su i potrebna im je temeljita rekonstrukcija. Jedna od njih je i cesta kroz Lomost na kojoj je lomošćanski most koji je, prema elaboratu koji nam je ŽUC dostavio, potrebno srušiti i nanovo izgraditi, što će koštati oko 2 milijuna kuna. Samo ta jedna investicija predstavlja iznos koji premašuje cjelokupna godišnja financijska sredstva za održavanje cesta s kojima Grad raspolaže. Evo, toliko o brzi Županijske uprave za ceste na području cijele Županije, pogotovo na području našeg Grada“,  kazao je gradonačelnik Domitrović.

Iz  Županijske uprave za ceste, velikodušno su nam „uvalili“ pet svojih cesta koje su gotovo u stanju raspadanja:

-Drenovac – Bukovnik, dužina 3,3 km

-Lomošćanska i B. Frankopana dužine 1,6 km

-Krakar – Radojčići - dužina 2,0 km

-Tomići – Trbovići - dužine 3,1 km i

- Drežnica – Podbitoraj dužine 2,6 km.

Kada je riječ o modernizaciji i ulaganju u cestovnu infrastrukturu na području grada Ogulina, moglo bi se reći kako su potrebe velike, a mogućnosti male. Tako su u Gradu planirali u ovoj godini za tekuće održavanje cesta 1,7 milijuna kuna a za investicijsko održavanje,  2,3 milijuna.

Gdje nabaviti sada 2 milijuna samo za most u Lomostu, i 15 milijuna za sanaciju od ŽUC-a „poklonjenih“ nam 13 km. cesta, pitanje je koje gradonačelniku donosi nemiran san. Jer financijske potrebe za ulaganje u cestovnu infrastrukturu,  višestruko premašuju mogućnosti Grada.

Gradonačelnik Domitrović, kolegama s Kaportala se na kraju požalio:


„Na žalost vidi se trend da se sve više obveza i troškova s države i Županije spušta na gradove i općine. Ne bi imali ništa protiv toga da se i ekvivalentno tome veća financijska sredstva "spuste" gradovima i općinama“.

 

Sada bi bilo dobro da nam Ministarstvo prometa, po sistemu, "brigo moja pređi na drugoga", "uvali" i državnu cestu D-42, koja je na potezu od Sv. Roka prema Otoku, u katastrofalnom stanju. Puna zakrpa, puna rupa, puna lokava. Polomi ti federe i amortizere,  dok si rekao - keks.  Bojim se da će oni "gore" rezonirati na način - dajmo je Ogulincima, pa neka se oni s njom zajebavaju. crying

 

5. 8. 2021.

Nebojša Magdić