ZAŠTITA OD POPLAVE. ĐUREKOVIĆ KOD ŽUPANICE MARTINE FURDEK – HAJDIN.

Kategorija: OGULIN

Nakon što je početkom mjeseca, na inicijativu županice Martine Furdek Hajdin, održan sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda na kojem su uz županicu sudjelovali i gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić, gradonačelnik Grada Ogulina Dalibor Domitrović,  pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša Karlovačke županije Marina Jarnjević te predstavnici Hrvatskih voda, županica je ponovno sazvala sastanak, kome je ovaj puta nazočio i direktor HV-a, Zoran Đuroković.  Tema sastanka bila je stanje radova na projektima zaštite od poplava grada Ogulina i Karlovca, te dogovor o dinamici radova i daljnjim obvezama koje iz toga slijede.

Tako smo saznali da je prosječna šteta od poplava na širem području Karlovca, Ogulina i Barilovića, godišnje 38 milijuna eura, a u razdoblju od 2014. do 2018. godine, bilo ih je čak 10.

Pokrenuti su zato projekti zaštite od poplava, vrijedni 1,6 milijardi kuna za sisačko i karlovačko područje, te 186,2 milijuna za ogulinsko.

O trenutnom stanju projekata obrane od poplava, županicu je izvjestio direktor Hrvatskih voda, Zora Đuroković.

Pojedina područja grada Karlovca, grada Ogulina i općine Barilović, još nisu u cijelosti zaštićena od poplava. U razdoblju od 2014. do 2018. godine, na širem području zabilježeno je deset (10) pojava velikih voda, a prosječne godišnje direktne i indirektne štete od poplava iznose oko 38 milijuna eura.

Procijenjena vrijednost projekta za naše, ogulinsko područje, iznosi 186,2 milijuna kuna. Radovi su započeli u ožujku 2019. godine, gradnjom zaštitnog zida na ribogojilištu Vitunj a trenutno se radi na pregradnom mjestu retncije. Prema riječima direktora Đurokovića, završetak dugoočekivanog projekta obrane Ogulina od poplava, očekuje se 2023. godine. Nadajmo se.

 

28. 7. 2021.

Nebojša Magdić