OŽIVJELI SABLJACI

Kategorija: OGULIN

Sigurno su mnogim Ogulincima još uvijek u svježem sjećanju "Jezerske igre", koje je organizirao neumorni Darko Pribanić i "OG-list". Na jezeru se znalo okupiti više od tisuću i pol, neki kažu i dvije tisuće ljudi, koji su tijekom ljeta uživali majstorijama momčadi iz mjesnih odbora. Navijalo se je,  bodrilo, pjevalo, plesalo. Prava narodna fešta.

I svake godine posjetitelja je bilo sve više. Ne samo iz Ogulina, već i okolnih mnjesta. Ako se dobro sjećam, mislim da sam vodio program, a sudačka ekipa bili su uglavnom ljudi s radija. Ta manifestacija je počivala isključivo na entuzijazmu organizatora. Manifestaciju je sponzorirala HOC Bjelolasica i Grad Ogulin. No čini mi se da onda u Gradu nisu u potpunosti shvatili važnost jedne ovakve zabavne priredbe za promidžbu Ogulina, tako da su "Jezerske igre" sponzorirali, koliko sam upućen, skromnim sredstvima. Nedovoljnim da bi se igre održavale i zadržale kvalitetnu razinu. I Darko je gurao koliko je mogao ali jedan ovakav događaj, nekoliko nedjelja tijekom srpnja i kolovoza, iziskuje neizbježne troškove. Tako da je jednostavno, morao odustati.

 

I od tada, na jezeru imamo samo prelijepu sliku prirode. A  Bogu hvala, ipak i sve više kupača. Ali sadržaj, koji bi trebalo imati jedno gradsko kupalište, jadan je. Zapravo, nikakav. Uz postojeće molove iz vremena izgradnje brane i formiranja jezara prije više od pola stoljeća, imamo još dva - tri drvena molića, kabinu za presvlačenje i tuš s pitkom vodom. I to je sve. Čudo jedno od ponude. Danas moderni turisti ipak traže nešto više. U Ogulinu, kada je u pitanju jezero Sabljaci, možemo samo reći -  za razvoj turizma –  NISMO SPREMNI.

Ni sadržajima u gradu baš se ne možemo pohvaliti. Osim s Festivalom bajke, koji napuni grad djecom, djedovima i bakama. A nekada smo imali Fankopanske ljetne večeri, s bogatim programom,  gdje je svatko mogao naći nešto po svom ukusu. Više ih nema. Zašto ? Pitanje za milijun kuna.

Imamo doduše neka mala zgodna događanja, na kojima se, osim rijetkih zainteresiranih, okupe uglavnom oni koji dolaze po službenoj dužnosti. Za širi krug građana – ništa.

A u našem najbližem susjedstvu, događaja, uprkos koroni, koliko voliš. U Dugoj Resi, muving.  U organizaciji Turističke zajednice, imaju  „Grin fest“. Razna događanja i koncerte. Tomislav Bralić i klapa Intrade napunili su  dugoreški amfiteatar. Bez ikakvih covid putovnica i ostalih korona zajebancija. Bilo je i dosta Ogulinaca.  Isto je učinio i Massimo a u Dugoj Resi nastupili su i Let 3, Zaprešić Boysi i domaći sastavi.

Karlovac pak ima „Zvijezdano ljeto“ - čak 150 raznih sadržaja od staroga grada Dubovca, preko legendarnog košarkaškog igrališta Šanac i Foginovog kupališta, do Trga Josipa bana Jelačića. Od umjetničkih eventa, do rock koncerata.

Evo spominjem kao primjer i Fužine, malo goransko mjesto s 1.500 žitelja. Poput nas, imaju umjetno jezero. Ali za razliku od nas, maksimalno iskorišteno. I ovog ljeta organiziraju tamo niz zbivanja i bogatu turističku ponudu. Od vožnje kajakom, turističkim vlakićem, ili turističkim brodom, do raznih igara na vodi. Sve to možete vidjeti na slikama uz ovaj tekst.

Pa se čovjek mora zapitati - kako to ovi drugi mogu sve, a mi, barem kada su u pitanju ljetni sadržaji, građanima ne pružamo gotovo ništa. Kažem – gotovo ništa. Jer nešto ipak imamo. I to zahvaljujući ogulinskom ugostiteljskom genijalcu, Božidaru Boži – Buliću. Nikakva gradska instutucija nego Božo sam, sa svojom ekipom udahnuo je malo nekadašnjeg štiha jezeru Sabljaci. Ponovno je, kao i prošle godine, postavio Beach bar Snoopy, malo ga ušminkao i proširio a nudi zaista bogatu ponudu jela i pića.

Ali Božo ne bi bio Božo, kada bi s time bio zadovoljan. Ove godine priprema neka zgodna zbivanja. Već u ovu nedjelju, 18. srpnja u 20,oo sati, nastupiti će popularni bloger Krule.

Nastupiti će i poznati hrvatski stand up komičar Goran Vinčić, novi ogulinski bend – La-la trio, DJ-evi tijekom dana i večeri, a Boži je želja, ako ikako uspije, prirediti u kolovozu inačiću nekad tako popularnih Jezerskih igara.

I za kraj priče samo da kažem, da sve izvođače, Božo PLAĆA SAM.

Ako se napijete i padnete s ljuljačke, trava je mekana.

Naše ogulinsko more i Božine stolice i stolovi. Dobra kombinacija.

Nedjeljno popodne.

Krulu svakako pogledati. Jebeno dobar, samo malo prost.laugh

Bralić u Duga Resi. Bez ikakvih covid putovnica ili potvrda. Mi nismo te sreće. Kažu, ima love u gradskoj kesi, ali nitko da je rezriješi za ovako nešto.

I Massimo u Duga Resi. Kažu, napunio amfiteatar i oduševio.

Malo Karlovca i Korane.

Popularno karlovačko kupalište Foginovo.

Tečaj ronjenja na Korani.

Bajer - umjetno jezero u Fužinama. Turistički brod Sv. Anton.

Oko jezera vozi Turistički vlakić.

Detalj s nekadašnjih Jezerskih igara.

Pobjednička ekipa Prapuća. Godinu me pamtim.

Foto by - malo Nešo Skorašnik, malo internet.

13. 7. 2021.

Nebojša Magdić