JOŠ JEDAN USPJEH MLADIH OGULINACA

Kategorija: OGULIN

Uvijek se radujem kada netko, iz ovog, najdražeg nam grada,  postigne u poslovnom ili sportskom svijetu uspjeh, na koji smo onda svi ponosni. Ili bi barem trebali biti. Kada postigne nešto u životu zahvaljujući svom radu, trudu i pameti. Netko naš negdje daleko u bijelom svijetu traži i nalazi svoj komadić znanstvene sreće, a netko tu, nadomak Ogulina, u Zagrebu ili Rijeci, dokazuje da i među Ogulincima ima mudrih glavica.

Tako sam već pisao o Stjepanu Stipetiću sa FER-a, dobitniku državne nagrade, zatim o mladoj znanstvenici, dr. sc. Nikolini Udiković - Kolić,  također dobitnici godišnje nagrade „Zaklade prof. dr. sc. Branimir Jernej“, o vizažistici Petri Sušanj, čiji su make-up kistovi među najboljima u svijetu, te o Eduardu Dolušiću koji je s „Ruđera Boškovića“ od strane Belgijaca „ukraden“ i tamo bilježi zapažene znanstvene rezultate. A o Luki Cindriću, da i ne govorim. Možda sam nekog o kome sam pisao i propustio, ali što ćete. Godinice čine svoje. U pričici što slijedi, bilježim još jedan uspjeh mladih Ogulinaca. U glavnim ulogama ovaj puta su Marija Tonković i Matija Vidoš.

U prostoru RiHuba održan je nedavno  Demo dan 12. generacije korisnika Startup inkubatora Rijeka.  Najuspješnijim timom proglašen je MM Epoxy Solutions: Proizvodnja unikatnog, modernog i luksuznog epoxy namještaja. A taj pobjednički tim čine naši, Marija i Matija. Za one koji će sigurno zapitati „ a ka su to dica, čija“, odmah rješavamo nepoznanicu. Marija je kći vlasnika automahaničarske radionice, Marijana Tonkovića, a Matija je sin ogulinskog poduzetnika, Slavka Vidoša. Marija je pred tjedan dana završila pravni fakultet u Rijeci i već ima ponude za posao u struci, a Matija je ing. strojarstva.

Startup inkubator Rijeka integralni je dio Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke, a djeluje kao centar za podršku osobama koje timski ili samostalno žele razviti svoju poslovnu ideju i postati poduzetnici. Sve svoje usluge, kao i infrastrukturnu podršku, Startup inkubator svojim korisnicima pruža potpuno besplatno. A to su Marija i Matija iskoristili na najbolji mogući način – osvajanjem prvog mjesta i lijepom svoticom od 100 tisuća kuna, što je zapravo subvencija za pokretanje vlastitog biznisa. Reče mi Marija da uskoro namjeravaju otvoritit i vlastitu firmu.

A što oni zapravo rade. Bave se izradom namještaja od epoksidne smole u kombinaciji s drvom. Za razliku od drugih proizvođača sličnih rješenja, njihov projekt izdvaja se po specijaliziranoj, strojnoj i visokokvalitetnoj proizvodnji za pripremu i obradu drva, što se obavlja u proizvodnom prostoru Slavka Vidoša, koji se nalazi  u bivšoj Pilani našeg „blagopočivajućeg“ DIP-a, te po korištenju smole koja je proizvedena isključivo za rad s namještajem. Isto tako jedini u Europi nude široki asortiman namještaja: stolove, gazišta, kuhinjske plohe, ormare, stolice, zidne panele i druge unikatne komade, do kojih kupci mogu doći direktno ili putem dizajnera interijera i arhitekata, od kojih su mnogi već prepoznali njihova rješenja kao kvalitetna i prilagodljiva mnogim različitim stilovima. E sada, ako vam se prohtije doći do nekog od tih unikatnih komada namještaja, morati ćete malo dublje posegnuti u džep. Kao što je to uradio naš poznati pjevač Žak Houdek, za koga su izradili prelijepi stol a nisu, na sreću, morali za Žaka raditi stolicu.

Na predstavljanje svojih poduzetničkih projekata, u finale je ušlo šest timova, koji su u svega tri minute, pred tročlanim žirijem, morali prezentirati te projekte a potom i odgovarati na dodatna pitanje stručnjaka.

Preuzimajući lijepu nagradu od 100 tisuća kuna, Marija i Matija su sretni i oduševljeni rekli:

„Želimo se prije svega zahvaliti još jednom Gradu Rijeci i Odjelu za poduzetništvo na kvalitetnom startup programu. Posljednjih osam mjeseci bilo je uzbudljivo, ali kvalitetno provedeno, obogatili smo svoja znanja i iskustva te mrežu kontakata s prekrasnim ljudima. Nagrada od 100.000,00 kn će, naravno, puno pomoći u poslovanju MM Epoxy Solutionsa, međutim, sve ovo prije navedeno je ključno i glavni benefit cijelog ovog procesa. Preporučujemo svima koji imaju neke ideje neka se prijave te iskoriste podršku Startup inkubatora Rijeka i sigurni smo da će ideje brzo biti realizirane“.

Malo čavrljajući s Marijom, rekla mi je da u pripremi imaju i projekt, s kojim će, biti prvi u svijetu. O čemu se radi ni uz moje uporno inzistiranje, nije htjela otkriti.

Mogu na kraju poželjeti im puno sreće te da im se plan ostvari.

Marija Tonković i Matija Vidoš.

Stol kao iz bajke.

Još jedan lijep primjerak.

Ako ga slučajno kupite, ne prekrivajte ga stolnjakom.......laugh

Marija radi i kod kuće.

Još jedan deteljčić.

Tri najbolja tima.

Marija i Matija. Zadovoljni i sretni. I ja bi bil, da mi nike rine 100 iljad kun.surprise

10. 7. 2021.

Nebojša Magdić