SUSRET S RIJEKOM.

Kategorija: OGULIN

Županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin sudjelovala je na konferenciji projekta Susret s rijekom koju je organizirala Javna ustanova Regionalna Razvojna agencija Karlovačke županije u suradnji s Gradom Ogulinom.

Predstavljene su do sada odrađene aktivnosti koje imaju za cilj povećati turističku privlačnost NATURA 2000 područja i podići svijest javnosti o važnosti i očuvanju prirodne baštine. 

Nositelj projekta je  Karlovačka županija, a partneri su Grad Karlovac, Grad Ozalj, Grad Ogulin,  Javna ustanova Natura Viva, Javna ustanova Razvojna agencija Karlovačke županije , Turistička agencija Grada Ogulina, Turistička agencija Grada Ozlja.

“Karlovačka županija spremna je i ubuduće inicirati ovakve projekte i inzistirati na radu za dobrobit svih građana, međusobnoj suradnji i zajedništvu. “- istaknula je županica

Izgradnjom nove turističke infrastrukture i sadržaja, NATURA 2000 interpretacijskih centara na otvorenom, u vidu pješačko-biciklističkih staza i šetnica, u tri grada Karlovačke županije, lokalizirano će se predstavljati cijelo NATURA 2000 područje uz rijeke. NATURA 2000 interpretacijski centri će biti smješteni na obali rijeke Korane u Karlovcu (HR2000595), Kupe u Ozlju (HR2000642), i „Đulinog ponora“ rijeke Dobre u Ogulinu (HR2000592), sve zaštićenih NATURA 2000 područja.

 Ukupna vrijednost projekta  iznosi 9.210.371,03 kn, od čega je 7.828.815,37kn sufinancirano bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj   u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”  , a 70% od vlastitog udjela sufinancirano je sredstvima iz Fonda za sufinanciranje provedbe projekata na lokalnoj i regionalnoj razini u iznosu od 942.894,25 kuna, što znači da prijavitelj i partneri sufinanciraju samo 4% od ukupnih troškova projekta.

Cilj projekta je doprinijeti održivom korištenju prirodnih  resursa i očuvanju biološke ravnoteže područja NATURA 2000 uz rijeke Karlovačke županije, kroz povećanje turističke privlačnosti ovih područja te edukaciju i podizanje svijesti o važnosti njihova očuvanja.

Dodana vrijednost i snaga ovog projekta ogleda se u regionalnoj suradnji Karlovačke županije i tri grada, čime će se napraviti iskorak u održivom korištenju prirodne baštine na regionalnoj razini, te postaviti temelje za uspješnu buduću suradnju na sličnim ili drugim projektima.

4. 3. 2021.

Ogulin.eu