KARLOVAČKI AKTIVISTI PROTIV BABINE GORE. PROJEKT PRIJAVILI EU.

Kategorija: OGULIN

Gradnja Centra za gospodarenje otpadom u okolici Karlovca, točnije na Babinoj gori postala je i tema tijela Europske komisije, a nakon što je Inicijativa za Babinu goru koja okuplja više karlovačkih udruga i aktivista uputila dopiEuropskoj komisiji i drugim nadležnim tijelima.

- U odgovoru se ističe da se projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom (RCGO) Babina Gora – Karlovac financira u okviru hrvatskog Operativnog programa za konkurentnost i koheziju 2014. – 2020. U tom okviru financijska pomoć EU-a u skladu s Uredbom o strukturnim fondovima (EU) br. 1303/2013 pruža se u skladu s pristupom komplementarnosti i partnerstva između Komisije i država članica, javlja nam udruga Pravica o odgovoru koji je uputio Aurélio Cecilio, načelnik Glavne uprave za Regionalnu i urbanu politiku.

Ističe da je nakon primljene poruke stupio u kontakt sa nadležnim tijelom Operativnog programa za konkurentnost i koheziju 2014. – 2020., Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, te s nadležnim Upravljačkim tijelom, Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. Jedno i drugo tijelo, ističe načelnik Glavne uprave za Regionalnu i urbanu politiku Europske komisije, odgovorili su da je projekt RCGO Babina gora u skladu sa primjenjivim zakonodavstvom.

Međutim, piše dalje Cecilio, ako projekt Centra za gospodarenje otpadom nije usklađen sa zakonodavstvom EU-a o otpadu, Komisija će poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurala usklađenost s pravnim okvirom EU-a. „Ako smatrate da se nacionalnim odredbama ne jamči ispunjavanje zahtjeva iz zakonodavstva EU-a o otpadu, želio bih vas potaknuti da, kao prvi korak, pozovete nadležna nacionalna tijela da istraže situaciju i poduzmu sve odgovarajuće mjere kako bi se to ispravilo. Ako se Vašim djelovanjem ne ostvare potrebni rezultati, predlažem da se Komisiji podnese službena pritužba na postojeću nacionalnu praksu.“ 

Na kraju dopisa načelnik Glavne uprave za Regionalnu i urbanu politiku Europske komisije ističe; „Ako postoje konkretni dokazi o drugim elementima kojima se potvrđuje kršenje prava EU-a u vezi s ovim projektom koji se financira iz Kohezijskog fonda, možete ispuniti internetski obrazac za pritužbe.“

- U međuvremenu se dogodilo dosta drugih stvari vezanih uz RCGO Babina gora ali je svakako ohrabrenje i poticaj za aktiviste i članove „Inicijative za Babinu goru“ da su najviša upravna tijela Europske komisije odgovorila predstavnicima karlovačkog civilnog sektora i uputila ih na koji način djelovati, rekao je za KAportal Mile Sokolić, aktivist udruge Pravica. 

25. 2. 2021.

Kaportal