PROSLAVLJENO STEPINČEVO

Kategorija: OGULIN

Stepinčevo koje je patron župe bl. A. Stepinca u Ogulinu svečano je proslavljeno  u župnoj crkvi bl. A. Stepinca po jubilarni 20. puta.

Bila je ovo i 12. proslava Stepinčeva u novoj župnoj crkvi posvećenoj hrvatskom blaženiku. Misu je predslavio provincijal franjevačke provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša fra Ivo Martinović u suslavlju 13 svećenika među kojima mjesnog župnika fra Petra Grubišića, ogulinskog dekana dr. Željka Blagusa kao i svećenika Ogulinskog dekanata i subraće franjevaca trećoredaca. Poseban gost bio je generalni vikar fra Sean Sheridan,  delegata generalnoga ministra franjevaca trećoredaca u kanonskom pohodu hrvatske Provincije. Glazbom je misu animirao župni zbor pod vodstvom Sanija Francetića. Između više stotina vjernika misi su nazočili predstavnici brojnih braniteljskih udruga iz Domovinskog rata u svojim svečanim vojnim odorama, gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, i njegov zamjenik Danijel Vukelja.

Sav Isusov život i djelovanje usmjereni su prema njegovu času muke i uskrsnuća kada govori o slici zrna koje treba umrijeti da donese plod.  Isus poput zrna umire i donosi plod. I naš život je kao zrno, da bi donijelo plod, treba ulagati ljubav, pažnju, dobrotu, zauzetost i brigu.  Lik Alojzija Stepinca kojeg imamo danas pred sobom nam govori kako je zrno njegova života urodilo plodom zahvaljujući zauzetosti njegove majke Barbare i oca Josipa. To zrlo je raslo, oblikovalo se i sazrjelo. Majka Barbara postila je tri puta tjedno za svoju djecu a posebno za Alojzija da postane svećenik, a oba supružnika su redovito molili krunicu, čime je svjedočila vjeru u svojoj obitelji. Ta dimenzija obiteljskog života je bilo ono što je zrno upijalo i stasalo za žetvu. Barbara i Josip su to zrno zalijevali ljubavlju, dobrotom, pažnjom i žrtvom. Savjest se oblikuje kroz cijelo život a Alojzije je čvrsto izgradio svoju savjest, što je svjedočio na komunističkom sudu, darivajući se poput Isusa. Ako nam vjera nema stepinčevu dimenziju vjernosti Bogu, onda nemamo ništa.

Propovjednik je zatim spomenuo slučaj nedavno preminulog subrata fra Frane Šešelja koji je boraveći u nekadašnjoj JNA 1953. godine hrabro brani tada nadbiskupa Stepinca po cijenu maltretiranja i zatvora. Mogao je to raditi jer je dobio zdrav nauk vjere u obitelji te je kao blaženik Alojzije bio beskompromisan.  Usadimo u sebe čvrsto i nepokolebljivo vjeru, jer samo onaj koji gradi život na način blaženika Alojzija ima nadu.

Domaći župnik fra Petar Grubišić je zahvalio svim dionicima velikog slavlja koji su se nakon mise zadržali u druženju uz agape uz poštivanje epidemioloških mjera.

12. 2. 2021.

Ogulin.eu

Z.Ranogajec