RETENCIJA - MALO KILAVO AL' IPAK IDE

Kategorija: OGULIN

Dođe mi da više ni slova ne napišem o Retenciji i obrani grada od poplave. Jer ljudima, koji svake godine trpe štete od poplave, pun je kufer merifetluka oko izgradnje zaštitne brane u Turkovićima. A obećanja da će se stvar riješiti, dolazila su nam od najviših državnih pozicija. Da se malo podsjetimo.

7. listopada 2017. godine,  za još jedne poplave, posjetili su nas premijer Andrej Plenković, ex potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić . Premijer je bio jasan - ključ rješenja za ovo područje je izgradnja retencije kod Hreljina. To je strateški projekt.

"I tu se velite bacila Zulejka. Pa što joj bi".   Popizdila premijeru jer nije mogla dočekati građevinsku dozvolu. crying

 

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković  najavio je da 2019.  godine napokon počinje gradnja retencije kod Ogulina. I počelo je 25. veljače kada je zabijena  „prva lopata“ na izgradnji zaštitnog objekta ribnjaka Vitunj.

U Hrvatskim vodama očekivali su  u ljeto ( 2019 )  građevinsku dozvolu i odmah po tome, raspisali bi natječaj za gradnju brane. Realno je bilo za očekivati , uz sve te procedure koje imamo u javnoj nabavi,  žalbe, molbe i slično, da se krene u osmom ili devetom mjesecu sa zemljanim radovima na brani i preljevnom mjestu retencije.

A kako kod nas sve „kilavi“, tako „kilavi“ i ovdje. Građevinska dozvola za samu branu i preljevnu građevinu, čije je dobivanje najavljeno za ljeto prošle godine, još se negdje skriva u ladicama Ministarstva graditeljstva, i sve kasni već godinu i pol. Do kada će još, ne zna se. Uglavnom, da popizdiš.

A da ne bi sve bilo jednostavno,  potrebno je ishoditi još neke dozvole - za izmještanje vodovoda za Hreljin, za zaštitni zid uz željezničku prugu, za lokalnu prometnicu za naselje Brestovac a naći će se još koja potrebna dozvola, budite sigurni. I kako kod nas ni riječ premijera ni riječ ministra ne znače mnogo, rješavanje krucijalnog problema za Grad,  kasni.

Početkom  svibnja, počeli su radovi na izgradnji spojne ceste od rampe u Ogulinskom Hreljinu do Kostelićevog mlina, što su radnici GTM Gavan, obavili i brzo i kvalitetno. Na otvaranju radova, ministar Tomislav Čorić je, obraćajuči se u šali Tomislavu Lipošćaku koji je u Saboru gurao projekt Retancije rekao:

"Tomislave, eto ja sam učinio sve što sam trebao. Desetci razgovora koje smo vodili na ovu temu, konačno se ostvaruju i idemo u realizaciju ovog projekta“.  

A realizacija, kao što vidimo, kasni. Kako i čijom krivnjom, to je teško reči.

No u očekivanju dozvole, ipak se svakodnevno radi. I to kod Kostelićevog mlina,  na privremenom izmještanju rijeke Dobre. Naime, da bi se obavili neophodni radovi na temeljima za preljevnu građevinu ( za koju čekamo dozvolu ), potrebno je preusmjeriti tok Dobre, što je zbog pojačanog dotoka, radnicima tvrtke Swietelsky, koji izvode radove, sada otežano. U međuvremenu, čekamo da se netko trgne i izda tu neophodnu dozvolu, kako bi se mogao raspisati natječaj za izvođača, i kako bi sve krenulo na proljeće.

Radove izvodi tvrtka Swietelsky sa svojim podizvođačima. Betonske radove izvodi GTM Gavan.

Kostelićev mlin po završetku radova, biti će srušen. Šteta, al' što se može.

Radovi kod preljevne građevine.

Čeka se da padne razina Dobre, kako bi se preusmjerila u novo, privremeno korito.

Pristupnu cestu od rampe u Hreljinu do Kostelićevog mlina, u dužini nešto preko 800 metara, sagradio GTM Gavan.

20. 11. 2020.

Nebojša Magdić