SABORSKO - TUŽNA OBLJETNICA.

Kategorija: OGULIN

Gradonačelnik Dalibor Domitrović i zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja danas su sudjelovali u obilježavanju 29. obljetnice sjećanja na stradavanje i okupaciju Saborskog u Domovinskom ratu.

U 10 sati kolona sjećanja krenula je od osnovne škole prema Spomen obilježju masovne grobnice, gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće. Nakon toga, u 11 sati, u crkvi Sv. Ivana Nepomuka, služena je Sveta misa za sve stradale u Domovinskom ratu.

Danas se prisjećamo 12. studenog 1991. godine kada su, nakon višemjesečne opsade i granatiranja Saborskog, napadači, velikosrpski agresori, JNA i blizu 1.000 pripadnika paravojnih formacija, s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, probili obrambene crte sela. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali mještane koji se nisu uspjeli skloniti.

Saborsko je tijekom cijelog razdoblja opsade, kao i na sam dan proboja obrambene crte sela, branilo svega stotinjak branitelja.

Od 51 ubijenog Saborčana, najveći broj ubijen je 12. studenog 1991. godine i to su uglavnom bili stariji mještani koji su bili nepokretni ili slabije pokretni, pa se nisu uspjeli skloniti.
Najstariji ubijeni bio je Mate Matovina u 96-oj godini života te Marija Krizmanić u 90-oj godini.

Preživjeli mještani su se tri dana provlačili kroz šume do Ogulina, gdje je većina njih 4 godine u progonstvu čekala povratak na svoja ognjišta.

 

12. 11. 2020.

Grad Ogulin