RUŠENJE BISTE DR. FRANJE TUĐMANA, RAZLOG ZA DODATNA PREPUCAVANJA.

Kategorija: OGULIN

Oštećenje biste dr. Franje Tuđmana, tijekom noći ovog vikenda, izazvalo je burne reakcije kod mnogih građana, koji su u svojim komentarima, uglavnom na facebooku, to unisono osudili.  Osobno  sam prije svega sklon tome, da se ne radi o činu s političkim konotacijama, već o djelu pijanog ili napušenog vandala, koji bi srušio, ako treba, i bana Jelačića sa njegova konja.

Zamjenik gradonačelnika, Danijel Vukelja, izašavši na mjesto događaja, odmah je osudio takav čin,  nazvavši ga „činom isfrustiranog pojedinca koji na taj način liječi svoje osobne probleme“.

 

Na oštećenje biste prvog hrvatskog predsjednika, reagirali su, kao što je bilo i za očekivati, iz gradskog i županijskog HDZ-a.

Predsjednik GO HDZ-a Ogulina, Tomislav Lipošćak, u svom priopćenju, ne propustivši priliku da se malo „očeše“ i na gradonačelnika Domitrovića, napisao:

 

„Sinoćnji napad na spomenik dr. Franje Tuđmana napad je na vrijednosti koje on predstavlja, a rezultat je učestalog iskrivljavanja suvremene povijesti i neutemeljene retorike pojedinih aktera.

Nažalost, već smo imali prilike čuti od ogulinskog gradonačelnika izjednačavanje Franje Tuđmana s Titom i Pavelićem, a njegovi gradski vijećnici prijetili su bacanjem Tuđmanove slike u rijeku Dobru.

Pod vodstvom dr. Franje Tuđmana stvorena je moderna hrvatska država, izborena pobjeda u časnom i pobjedničkom Domovinskom ratu te diplomatska pobjeda u obliku mirne reintegracije. Hrvatska je pod njegovim vodstvom ušla u Ujedinjene narode i otvoren joj je put u euroatlantske integracije. Predsjednik Tuđman ustrajao je na pomirbi Hrvata kao temeljnoj odrednici ostvarenja državotvornog sna generacija.

Žalosno je da danas u Ogulinu postoje skupine kojima smeta lik i djelo dr. Franje Tuđmana i kojima je ovakav primitivizam prihvatljiv. Jednako tako, pozivam sve da ne nasjedaju na ovakve provokacije i ne uvlače se u spiralu primitivizma i vandalizma“!

 

Na priopćenje iz HDZ-a, kako je bilo i za očekivati, reagirao je Dalibor Domitrović, kao gradonačelnik i predsjednik GO SDP-a. I njegovom odgovoru, koji je po mom mišljenju trebao biti politički malo mudrije složen, Domitrović je napisao:

 

„Ovaj vikend u gradu Ogulinu dogodila su se dva nemila i ružna događaja na koja moram reagirati.

Prvi je rušenje i devastacija spomenika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, što je vandalski čin uništavanja društvene imovine kao i dokaza jednog povijesnog razdoblja. Još od početka stvaranja Republike Hrvatske kao neovisne države huligani i divljaci uništavaju spomenike i ostalu društvenu imovinu koja se plaća novcem naših građana, stoga najoštrije osuđujem ovaj čin devastacije spomenika i pozivam građane ako imaju bilo kakva saznanja o nemilom događaju da prijave policiji kako bi se počinitelj što prije otkrio i priveo pred lice pravde.

 

Drugi događaj je sramotno prozivanje mene kao gradonačelnika, od strane predsjednika GO HDZ Ogulin gosp. Tomislava Lipošćaka, da izjednačavam Franju Tuđmana s Titom i Antom Pavelićem, te prozivanje gradskih vijećnika SDP-a za bacanje Tuđmanove slike u rijeku Dobru.

Gospodine Lipošćak, kada je prvi predsjednik RH Franjo Tuđman započeo sa stvaranjem neovisne države Hrvatske imali ste 7 godina, a kad je završio imali ste 13 godina. Pravo glasa na demokratskim izborima stekli ste tek 2000. godine, tako da niste imali mogućnost niti glasati za Franju Tuđmana. Iz toga je jasno vidljivo da niste svjedok tog vremena, stoga vas molim da prestanete docirati i lažno optuživati, već pustite vijećnike SDP-a na čelu sa gradonačelnikom da i dalje rade na boljitku i razvoju grada i na stvaranju boljeg i kvalitetnijeg života, kako za sve građane tako i za vas. Već u samom početku vašeg mandata u Gradskom vijeću započeli ste priču i optužbe o micanju križeva i slika Franje Tuđmana.

Gospodine Lipošćak, ovo je 2020. godina, ispred nas su veliki izazovi, zdravstveni, gospodarski i ostali problemi, pustite nas u budućnost, dosta nam je vraćanja u prošlost“.

Gradonačelnik grada Ogulina,
Predsjednik GO SDP-a Ogulin,
Dalibor Domitrović

 

 

Osuđujući čin oštećenja biste dr. Tuđmana, Domitrović je rekao ono, što većina građana, bez obzira na svoje političke opcije misli. A onda se je, mislim, nepotrebno zaigrao pišući o dječačkim godinama Lipošćaka, i time sebi pucao u nogu. Odmah su to prepoznali njegovi nakadašnji politički partneri a sada oponenti, iz Volim grad pod Klekom i radosno se uključili u verbalnu komunikciju. U svojoj reakciji na nemili događaj, oni pišu:

 

„[VUK DLAKU MIJENJA, ALI....SVE OSTALO JE "POVIJEST"]

Protekli vikend, za sada nepoznata osoba/osobe svojim postupkom pokazale su svoju "kulturu" i ispunila svoja srca i um nečim posebnim. Devastirali su spomenik prvog Predsjednika RH--e dr. Franje Tuđmana. Svakom normalnom, ovakav čin je za osudu.

Nadamo se i želimo da se počinitelj/i čim prije pronađu, a osim toga, da i svi oni koji imaju bilo kakva saznanja pomognu policiji u otkrivanju počinitelja.

Ono kaj je uslijedilo nakon toga, je obraćanje šefa SDP-a ì člana GO SDP-a, "našeg" gradonačelnika Domitrovića.

Podučava "naš" gradonačelnik tako Tomu iz HDZ-a, pa mu veli, u narodnom žargonu:

"Ti si se igrao u pijesku, i nemaš pojma o ratu, a kamoli o Tuđmanu, pa tek si 2000-te ostvario pravo glasa, a tad je Tuđman već umro"

Dubokoumna svehrvatska misao, sve u cilju budućnosti i prosperiteta svih nas.

Izostavio je u svom priopćenju šef SDP-a i član GO SDP-a Grumf slijedeće, ne znamo zašto:

“dok si se ti Tomica igrao po pijesku, JA sam, kao punoljetna osoba, sa 19 godina 1991. i sa 23 godine 1995.,, jednostavno odlučio NE sudjelovati u Domovinskom ratu, jer je to za mene bilo bez veze. Uglavnom sam na sve moguće i nemoguće načine sabotirao sudjelovanje u obrani Domovine kao vojno sposoban hrvatski državljanin”.

No, kako veli "naš" gradonačelnik, odnosno šef Ogulinskog SDP-a i član GO SDP-a to je povijest, okrenimo se budućnosti.

Osim ove"vrhunske" izjava, šef SDP-a podučava javnost, te u žargonu rečeno, poziva sve nas, da njega i njegove SDP-ove vijećnike pustimo na miru, jer oni rade za boljitak i prosperitet svih nas.

 Kao i kod prethodnog, i ovdje je "slučajno" ispustio navesti, kaj to oni rade za naše dobro!

Zaboravio navesti činjenice, da su do sada, on i njegovi SDP-ovi vijećnici, uspijeli do savršenstva dovesti "gospodarske" mjere. Kako u što kraćem roku zaposliti u Grad i Gradske tvrtke kaj više SDP-ovih vijećnika, svoje muževe, snahe, ujake, sestrične i bližu i dalju rodbinu, članove te time uzeti čim više Gradskog novca. Normalno, tu su i poslovi koje obavljaju SDP-ovi vijećnici i članovi sa Gradom i Gradakim tvrtkama.

I sve to rade, za naš boljitak i prosperitet.

No, pustimo povijest i okrenimo se budućnosti!

#pobjećinebraniti

#pustisadto

#neželitibranitidomovinu.

 

 

Da li vas ovo na nešto podsjeća. Upravo smo svjedoci neviđene papazjanije između predsjednika Milanovića  i premijera Plenkovića. Na veselje ili zgražanje nacije, oni svakodnevno pucaju jadan po drugome iz svih dozvoljenih i nedozvoljenim oružja, upravo u vrijeme kada je takav način komunikacije za državu u problemima, iznimno štetan. Večeras je predsjednik Milanović „spustio loptu“ i  predlažio sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost,  na kojoj bi "razmotrili utjecaj radikalizacije na stanje sigurnosti i donijeli odgovarajuće odluke u okviru nadležnosti Vijeća". Milanović je, s obzirom na važnost teme spreman "u najkraćem roku izdvojiti koliko god treba vremena".

Hoće li naši, ogulinski  politički čelnici, suspregnuti svoj ego i krenuti konačno zajednički raditi za svoj grad ili će jedan drugoga hvatati na krivom koraku. To oni sami trebaju riješiti, jer to je, lokalni, krucijalni problem.

21. 10. 2020.

Nebojša Magdić