O RETENCIJI SADA U KARLOVCU.

Kategorija: OGULIN

Retencija Ogulin i poslovi koji bi se trebali obaviti, bila je tema sastanka u  Uredu župana. Iz vijesti na službenoj stranici Karlovačke županije, baš nismo puno saznali. Pa sam je malo priču proširil. Na službenoj stranici Županije, o ovom sastanku piše:

U utorak, 22. rujna,  je u Uredu župana Karlovačke županije održan sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici Karlovačke županije, Hrvatskih voda, Grada Ogulina i tvrtke Vodovod i kanalizacije d.o.o. Ogulin. Tema sastanaka bila je utvrđenje aktivnosti, prava i obveza prilikom izmještanja magistralnog vodovoda na planiranom tijelu brane buduće retencije Ogulin - Projekt zaštite od poplava grada Ogulina. U ime Karlovačke županije na sastanku su sudjelovale zamjenica župana koja obnaša dužnost župana Martina Furdek Hajdin te županijske pročelnice Marina Jarnjević i Ines Pavlačić. Karlovačka županija u ovom dijelu projekta će, uz izdavanje akata za gradnju, biti uključena kroz  aktivnosti koje se odnose na rješavanje imovinsko pravnih odnosa.

 

Pošto se iz ove, prilično nemušte  informacije sa stranica Karlovačke županije malo toga može saznati, prvenstveno o kakvom se vodovodu radi, pokušat ću s malo više detalja to objasniti. Naime, prije početka radova na samoj brani, za koje radove nažalost već preko tri mjeseca čekamo građevinsku dozvolu, treba izmjestiti magistralni vodovod Turkovići – Hreljin, za koji je još lani dobivena lokacijska dozvola. Radi se o izmještanju vodovda od crpne stanice Turkovići, do Hreljina, u dužini od šest kilometara. To je posebno značajno za stanovnike Ogulinskog Hreljina, jer tamo  je vodovod od salonita,  koji će se sada ovom rekonstrukcijom izbaciti a biti će poboljšan i dotok vode.

Ali to nije sve.  Ima tu još dosta posla. U dogovoru s HEP-om Karlovac, ide se na izmještanje niskonaponskih vodova a izmjestiti će se i objekti HEP infrastrukture - dalekovod, opskrbna mreža i trafostanica.

No, no. Idemo dalje, jer ima toga još. Treba se izmjestiti  i lokalna prometnica do naselja Brestovac, izvan zahvata retencije. U dogovoru s Hrvatskim šumama locirati će se i projektirati prometnica koja će mještanima Brestovca, kada je visoka voda, omogućiti normalnu komunikaciju.

A da spomenem i još jednu sitnicu. Na području buduće retencije je TK optički kabl, koga, poput dalekovoda i vodovoda, također treba izmjestiti. I sada se tu po našem dobrom običaju plete vrzino kolo - pa se radi novi projekt, pa se pravi troškovnik, pa se rješavaju birokratske zavrzlame, pa se mijenjaju ministri, i sve to, usporava radove. A nama se i dalje tresu gaće od neke nove poplave.sad

 

Photo by Karlovačka županija

24. 9. 2020.

Nebojša Magdić