14. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Kategorija: OGULIN

Jučer je održana 14. sjednica Gradskog vijeća. Kako čujem, bilo je i zanimljivo i burno u što su se mogli uvjeriti slušatlji radio Ogulina. Pošto više nemam na strpljenja, ni živaca a ni snage, pratiti  pratiti sjednice Gradskog vijeća, onda onako komotno, tek tolko da mi ostane u arhivi, prensem izvješća kolega sa Ogportala i Ogulin.eu. Dakle, svi izljevi stranačke ljubavi, na jednom mjestu.

GRAD OGULIN

Dana 10. rujna 2020. godine ( četvrtak) održana je 14. sjednica Gradskog vijeća Grada Ogulina u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice poštujući sve preporuke epidemiologa, uz nazočnost gradonačelnika Dalibora Domitrovića i njegovih zamjenika te 13, a od sredine sjednice 14 od 17 gradskih vijećnika na čelu sa predsjednikom Gradskog vijeća Marinkom Hermanom.

Dnevni red je sadržavao 26. točaka. Nakon aktualnog sata uslijedila su Izvješća direktora i ravnatelja gradskih ustanova i tvrtki koja su usvojena većinom glasova, a popraćena su raspravom kod izlaganja.

Na ovoj sjednici donešene su Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Ogulina za 2020. godinu i Odluka o određivanju imena školske sportske dvorane pri Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić, uoči svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Ogulina koje su donesene jednoglasno.

Sjednica je završila u 16 sati i 17 minuta.

Grad Ogulin

 

 

OGPORTAL

 

“CRVENO IGRALIŠTE“ I ZGRADA „MIKI“ UJEDINILI VIJEĆNIKE.

 

Sjednici Gradskog vijeća danas nazoči 13 od 17 vijećnika, koji su na početku prihvatili prijedlog Odluke o usvajanju Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja naselja Ogulin – UPU-1, te  prijedlog Odluke o izradi IV. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Ogulina.

Ovim izmjenama Urbanističkog plana Crveno igralište  prenamijenjeno je iz sportsko rekreacijskih u javnu i društvenu namjenu. Time će se omogućiti njegova obnova, za koju  Grad Ogulin ima idejno rješenje. Druge izmjene vezane su uz zgradu “Miki” gdje će se graditi Centar za djecu s poteškoćama u razvoju, uz popratne sadržaje. Za to je osigurano više od 10 milijuna kuna, a prijavitelj na natječaj bilo je Gradsko društvo Crvenog križa, uz partnerstvo grada Ogulina. Prijedlozi su prihvaćen jednoglasno.

“Ovo je jedan od važnih koraka u realizaciji projekata. Puno truda je uloženo u dokumentaciju i zahvaljujem svima koji su izmjene podržali”- istaknuo  je gradonačelnik Dalibor Domitrović.

 

AKTUALNIM SATOM DOMINIRALO GOSPODARSTVO I KOMUNALNE TEME.

 

Današnji “Aktualni sat” otvorila  je Zlata Kurelac (HDZ) koja se zanimala  ima li potrebe za zapošljavanjem animatora u Ivaninoj kući bajke i je li točno da Reneteh otpušta radnike.
“Ovo je zamjena, ne novo zapošljavanje”-odgovorio je gradonačelnik Dalibor Domitrović, ne želeći ulaziti u poslovanje privatne tvrtke Reneteh. Informacija o otpuštanjima nema.

Neven Vujnović (SDSS) govorio je o gradnji mrtvačnica i asfaltiranjima nerazvrstanih prometnica , koje će se, po riječima gradonačelnika nastaviti u skladu s potpisanim ugovorom s “Arkadom”, a u Drežnici ovih dana kreće gradnja mrtvačnice. Za Jasenkak će do kraja godine imati projekt, a u Donjim Dubravama planiraju je završiti za najviše godinu dana.

Zlatko Mrvoš (SDP) čuo je da neka djeca nisu dobila radne bilježnice, pa ga zanima tko je bojkotirao nabavu,  a potom predložio postavljanje semafora kod Hačka.

“Radne bilježnice financirao je grad, nabavu su provodile škole. Došla nam je obavijest da u IBM koštaju nešto više od 100 tisuća, a u Prvoj osnovnoj školi čak 160 tisuća. Sami nastavnici mogli su birati proizvođača, prema naputku ministarstva, i očito je tu nastala razlika, koja me iznenadila i razočarala, a osigurali smo 110 tisuća za svaku školu. Djeca iz dvije škole trebaju imati iste uvjete”-rekao je gradonačelnik Domitrović, a semaforizacija kod Hačka već  je pokrenuta.

Na pitanje Nikole Požege (SDP)  kad možemo očekivati otvaranje reciklažnog dvorišta saznali smo da će ono biti otvoreno vjerojatno u listopadu, a osvrnuo se i na zamjenu lampi koje obasjavaju javne površine, što će biti gotovo do kraja rujna. Tamo gdje lampe nisu podešene kako treba, a takvih slučajeva ima,  ići će se na zamjenu.

Tomislav Lipošćak (HDZ) osvrnuo se na tvrtku Bjelin i pokretanje proizvodnje u Poduzetničkoj zoni, te na iznose i račune za komunalnu naknadu, što je izazvalo nezadovoljstvo građana.

“Bjelin je privatna tvtrtka na koju mi ne možemo i ne želimo utjecati. U kontaktu smo i rješavamo ono što je u našoj nadležnosti. Gopodarska nas kriza tek očekuje i ja bih kao investitor isto išao oprezno. Investicija se ne zaustavlja, to je bitno”-rekao je u odgovoru Dalibor Domitrović, podsjetivši  još jednom da se godinama sustav komunalne naplate rješavao starim sustavom koji nije ažuriran. Sada ga je od SKG-a preuzeo grad, informatički sustavi nisu bili kompatibilni i zato je trajalo duže vrijeme. Oko 6 tisuća korisnika trebao je prenijeti u sustav, uz ažuriranje svih podataka. Na tim poslovima rade samo dvije osobe na pola radnog vremena i bili su primorani raspisati natječaj za komunalnog redara.

Milan Sabljak (HDZ) iz medija je saznao o prodaji HOC-a Bjelolasica, pa moli da grad kontaktira nove vlasnike i da oni dostave planove i Gradskom vijeću prezentiraju njihove namjere. Zanima ga što je i sa prostorom bivšeg restorana na Sabljacima.

“Ne znam tko su ti ljudi i ne znam što će raditi s Bjelolasicom”-rekao je gradonačelnik, napomenuvši da oni prije svega trebaju imati komunalnu infrastrukturu. Čudno mu je i indikativno da stoga nisu posjetili gradske službe. A zanimljivo je i to da jedan novi  vlasnik ima jednog zaposlenog i 20 tisuća kuna kapitala!  Zemljište na Sabljacima, bivši restoran HOC-a je, navodno, ponovo na prodaji.

Momir Jakšić (SDP) govorio je o  zagađenju okoliša u Salopek selu i potrebi adekvatnog zbrinjavanja rasola.

 

USVOJEN REALANS PRORAČUNA

 

Gradski vijećnici su na današnjoj sjednici usvojili i 2. ovogodišnji rebalans gradskog proračuna. Time se visina proračunskih sredstava za 2020. godinu povećava za 2.890.000,00 kuna, pa ovogodišnji proračun ukupno sada iznosi 82.349.960,00 kuna.

Ovo povećanje povezano je uglavnom s gradskim projektima kojima je odobreno financiranje, odnosno sufinanciranje iz EU fondova. Radi se o projektima unaprjeđenja socijalne infrastrukture, te izgradnji sortirnice korisnog otpada.

Što se tiče proračunskih rashoda, oni su ovim rebalansom povećani za 2.890.000,00 kuna i sada iznose ukupno 80.794.118,00 kuna. Ta sredstva će, između ostalog, biti utrošena na semaforizaciju raskrižja ulica Preradovićeva – Frankopanska, ali i za provođenje programa potpora poduzetništvu i poljoprivredi.

 

11. 9. 2020.

Ogportal

 

OGULIN. EU

LIPOŠĆAK ZAKUHAO.

 

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeće dosta je burno bilo za vrijeme rasprave o radu i poslovanju Radio Ogulina. HDZ-ov vijećnik Tomislav Lipošćak naglasio je da se u ovom “osebujnom” izvješću opet dobrim dijelom više bavimo razdobljem od 2013. do 2018. godine, nego 2019. godinom – što je bio i slučaj ranijih godina i nije novost. Lipošćak je rekao da je Radio Ogulin bio točka pucanja i bivše vladajuće koalicije kada je odluka gradonačelnika Domitrovića bila da privatizira i proda radio.

 

“Drago mi je da smo tada imali mudrosti i snage reći da to nije dobra odluka i da je Radio Ogulin ostao u rukama Grada. Vidimo to i iz ovogodišnjeg izvješća, da radio može funkcionirati uz pomoć Grada, opremiti se i urediti.

Međutim, što se programske politike tiče i zastupljenosti različitih stavova i mišljenja, uključenosti oporbe i njezinih stavova, a osobito po vremenu i propagandi vladajuće strukture u programu Radio Ogulina, predlažem da izvršimo promjenu naziva iz Radio Ogulin u “SDP Radio Domitrović”. – naglasio je Lipošćak.

Ovo izlaganje izazvalo je dosta burne reakcije i gradonačelnika, ali i direktorice Vuković. Zamolili smo Tomislava Lipošćaka za komentar i razgovor prenosimo u cijelosti:

 

Jeste li uistinu ozbiljno mislili kada ste izjavili da bi Radio Ogulin trebalo preimenovati u “SDP Radio Domitrović”?

 

„Ta izjava bila je pola u istini, a pola u šali. Međutim, očito je da vladajući SDP u Ogulinu nema smisla za šalu. Po njihovim reakcijama izgleda da ih je ipak “piknula” ova izjava i da u njoj ipak ima istine. Koliko? Neka to procijene građani Ogulina i slušatelji Radio Ogulina“!

 

Direktorica Vuković predbacila Vam je da ne možete utjecati na programsku politiku Radio Ogulina.

 

„Nije mi to niti želja! Ali treba imati na umu da je Grad Ogulin većinski vlasnik radija i da su građani ti koji bi trebali biti na prvom mjestu, a ne vladajuća SDP-ova garnitura. Možemo govoriti o zastupljenosti različitih profila i svjetonazora u programu, međutim, kada je riječ o političkim temama – onda je jasno tko je i koliko zastupljen“.

 

Gradonačelniku Domitroviću zasmetalo je što ga spominjete osobno i ime njegove stranke – SDP.

 

„Ponovit ću ono što sam rekao i na sjednici Gradskog vijeća. Gospodin Domitrović mora shvatiti da kada nastupa na sjednici, čini to kao gradonačelnik, predsjednik skupština gradskih poduzeća i kao predsjednik ogulinske Socijaldemokratske partije. Nažalost, kada mu upućujemo kritike u tom kontekstu i kada nema argumenata – vrlo često pribjegava omalovažavanju vijećnika, napadima i vrijeđanju. Vidimo to iz sjednice u sjednicu i upozoravamo na to“.

 

U jednom trenutku primjetili smo da Vas je dosta “pogodila” priča o “osobnoj razini”?

 

„Kako i ne bi! Što se tiče osobne razine i napada na osobnoj razini – obiteljskoj osobito, o tome bi mogao puno toga reći. I to ne anonimnih, nego od strane i medijskih djelatnika, SDP-ovih vijećnika i bračnih drugova dužnosnika! Međutim, zbog svoje obitelji i djece prvenstveno, tu ću temu ostaviti tamo gdje je, u prošlosti. Ali, kako sam i rekao na sjednici, pojedincima je bolje da ne otvaraju to pitanje jer bi mogli svašta čuti“!

 

Kako ste zadovoljni funkcioniranjem i radom Gradskog vijeća do sada? Nije ovo prvi put da imate zamjerke na ponašanje pojedinaca i način vođenja sjednice?

 

„Ako se sjećate, već smo jednom i napustili sjednicu iz razloga što nam predsjednik Vijeća Herman nije dopustio govoriti. Iako su svi u vijećnici čuli da smo tražili riječ nekoliko puta, kao i slušatelji Radio Ogulina. Međutim SDP-u tema nije odgovarala pa nam nije dopušteno govoriti. Također, vrlo često nije jasno tko vodi sjednicu i rad vijeća, predsjednik Herman ili Domitrović. A o upadanju u riječ, prekidanju i sličnim stvarima mogli ste svjedočiti i na ovoj sjednici. Domitrović se ne libi od takvih stvari i to mu se dopušta“.

 

Ispada da se samo bunite i da kritizirate rad vijeća i vijećnika SDP-a?

 

„Ma ne, nikako. Moram priznati da u Gradskom vijeću ima vijećnika s kojima se uistinu može argumentirano raspravljati i koji političko nadmetanje i kritiku razumiju i ne pokušavaju je prebaciti na niske grane i osobnu razinu. Kao svijetli primjer mogu navesti vijećnika Mrvoša čije se političko iskustvo vidi u svakoj raspravi i s kojim je moguće raspravljati bez povišenih tonova i kasnijih repova. Više takvih rasprava i vijećnika podiglo bi i kvalitetu sjednica“.

 

I za kraj, planirate li i dalje ustrajati na ovakvom načinu rada i rasprava?

 

„Naravno! Uloga vijećnika je da preispituju, upozoravaju i prenose pitanja i razmišljanja građana koji su im dali povjerenje. To smo radili do sada, a radit ćemo i u budućnosti. To što se pojedinci ne mogu nositi s kritikama, ali i običnim pitanjima i preispitivanjima, pa “pucaju”, vrijeđaju i omalovažavaju – o tome nekom drugom prilikom. Ponovit ću, građani su nas birali da preispitujemo, korigiramo i upozoravamo. U tom smjeru ćemo i nastaviti. Bez obzira na napade, prijetnje, medijske manipulacije i spinove“!

11. 9. 2020.

OGULIN. EU