ROKOVA U OGULINU

Kategorija: OGULIN

Jučer je, već po dugogodišnjoj tradiciji, u Ogulinu  svečano proslavljen blagdan Svetog Roka, koga štuju Lomošćani i ostali Ogulinci vjernici. Crkvica sv.R oka sagrađena je 1840. god. A njezina izgradnja vezana je uz pojavu i haranje kolere i kuge u Ogulinu 1836. god. Tada su se pobožni Ogulinaci zavjetovali izgraditi crkvu i posvetiti je sv. Roku.

Jučerašnju večanost predslavio je župnik Zagorja i Modruša vlč. Ivica Miloš u suslavlju domaćeg župnika Josipa Štefančića, župnika župe bl. A. Stepinca iz Ogulina fra Petra Grubišića i čuvara svetišta Gospe od Čudesa iz Oštarija popa Ante Luketića kao i bogoslova Krunoslava Brajdića. Zbog pandemije Covida 19 nije održana tradicionalna procesija sa slikom Svetog Roka od kipa Majke Božje u Lomostu.

Misu  je  glazbom  animirao župni zbor uz orguljsku pratnju Marije Kaurić.

“Iako je sv. Rok proživio samo 30 godina ovozemaljskog života, i danas nam je dobar primjer da budemo kršćanskiji u svom životu i pomažemo bratu u nevolji”, istaknuo je na počeku vlč. Miloš. Sv. Rok je u vremenu kuge pomagao uz bratsku ljubav i riječi ohrabrenja, a ono što je činio, bilo je primijećeno, te je postao obljubljen.

Isticanje svetaca danas ima veliki značaj radi motivacije vjernika, a i danas imamo takvih ljudi, kao što je bila Majka Terezija. Bog od nas danas ne traži da kao sv. Rok sve rasprodamo i damo siromašnima već da pomažemo bližnjima, bilo riječju ili materijalno“ rekao je u svojoj propovijedi velečasni Miloš.

 

Fotke - Zvonko Ranogajec

17. 8. 2020.

Nebojša Magdić – Zvonko Ranogajec - Ogulin EU