IZBORI IZ HDZ-ova KUTA - OGULIN.EU

Kategorija: OGULIN

U nedjelju su u Hrvatskoj održani parlamentarni izbori na kojima je HDZ ostvario apsolutnu pobjedu, kako na nacionalnoj razini i u našoj VII. izbornoj jedinici, tako i na lokalnoj  – u gradu Ogulinu i okolici.

Osim što je u Ogulinu stranka HDZ osvojila preko 1000 glasova više od SDP-a i u preferencijalnim glasovima ogulinaca s lista, HDZ-ov Tomislav Lipošćak potukao je SDP-ovog kandidata Ivana Vukovića.

Ukupno je HDZ u Ogulinu ostvario 51,20 % glasova, dok je SDP 29,80 %. Slijede DP sa 7,96 % Most s 4,02 % i Možemo s 2,25 % glasova.

Gledajući dvije najjače stranke u Ogulinu po biračkim mjestima, samo u sedam biračkih mjesta SDP je ostvario pobjedu, i to u: Donjim Dubravama, Gornjim Dubravama, Ponikvama, Otoku Oštarijskom, Potoku Musulinskom, Jasenku i Drežnici. HDZ-u su građani dali više glasova na svim ostalim biračkim mjestima, točnije na njih 15 uključujući i Prapuće – Zagrad – biračko mjesto predsjednika GO SDP-a i gradonačelnika Dalibora Domitrovića, te na biračkom mjestu Lomost – kandidata za sabor liste SDP-a Ivana Vukovića.

U srazu Ogulinaca na listama vodeće dvije stranke, kandidat HDZ-ove liste Tomislav Lipošćak sa 1355 glasova, uvjerljivo je potukao je SDP-ovog kandidata Ivan Vukovića koji je dobio 815 glasova.  Lipošćak nije osvojio više glasova samo na pet biračkih mjesta, pobijedivši Vukovića na njegovom biračkom mjestu, u Lomostu i izjednačivši u Jasenku i Drežnici.

Da u Donjim Dubravama, Gornjim Dubravama, Ponikvama, Otoku Oštarijskom, Potoku Musulinskom, Jasenku i Drežnici glasaju za SDP potvrđeno je i ovaj put. Sigurni su to glasovi SDP-a. No ipak nova garnitura SDP-a uspjela je prokockati glasove i biračka mjesta koja su im do sada osiguravala veliki broj glasova, ona u centru grada. Ispada da glasački aparat vladajuće stranke SDP-a, prevladava u okolici grada Ogulina.

Ako je netko gubio na izborima onda je to Vuković. No sve do sada u 20 godina predsjedništva Vukovića u gradskom SDP, nisu izgubili (što lokalne, parlamentarne, predsjedničke izbore) u svojim tzv. gradskim taborima – na biračkim mjestima u centru grada, dvorani IBM i Gimnaziji.  Sve do ove nove SDP-ove gradske vlasti pod predsjedništvom Dalibora Domitrovića, SDP nije imao ovako loše rezultate u „gradu“. Oko 50 glasova izgubio je SDP pod novim vodstvom na biračkom mjestu Gimnazija od 2016. godine. Puhanje pozitivnih vjetrova koje je najavio Domitrović na preuzimanju predsjedništva, očito ne osjete dugogodišnji Vukovićevi glasači.

Zadovoljan rezultatima ovih izbora, nakon pobjede HDZ u Ogulinu na izborima za EU parlament, predsjedničkim te sada i parlamentarnim izborima, predsjednik ogulinskog HDZ-a Tomislav Lipošćak, dan nakon parlamentarnih izbora na konferenciji za medije u Karlovcu prokomentirao je i ovu, treću pobjedu. Osvrnuvši se na uvjerljivu pobjedu u Ogulinu nad vladajućim SDP-om i pobjedu nad predsjednikom županijskog SDP-a kazao je kako su građani Ogulina i „ogulinskoga bazena“ prepoznali napore koje je vlada učinila i rezultate rada na lokalnoj i državnoj razini.

Na Radio Ogulinu Ivan Vuković komentirao je loše rezultate izbora, priznavši ih i preuzevši dio odgovornosti. „SDP je doživio pravi potop i vjerojatno nešto krivo radio. Vaditi se na krizu i malu izlaznost je deplasirano“ rekao je Vuković ipak istaknuvši Bernardića kao glavnog krivca i krivi odabir.

Činjenica je da smo ružno izgubili, zaključio je iskusni Vuković čestitavši pobjednicima. Ipak se nije osvrnuo na rezultate na lokalnoj, gradskoj razini kao da je to neki drugi SDP.

 

8. 7. 2020.

Ogulin.eu