Potpore za očuvanje radnih mjesta u Karlovačkoj županiji zatražila 2.154 poslodavca – "državne" plaće dobilo skoro 20.000 radnika.

Kategorija: OGULIN

Za potpore kako bi se "preživjelo" usred koronakrize u mjesecu ožujku je isplaćeno 26,6, a u travnju 43,6 milijuna kuna.

Nemamo, na žalost svih, često razloga hvaliti našu vlast (na svim nivoima), no u koronakrizi povukla je poteze koji pohvale zaslužuju, a među njima su svakako mjere potpore za očuvanje radnih mjesta.

Odnosilo se to na one tvrtke i obrtnike čiji je rad naprosto stao, a udarac koronakrize umalo bio koban, ili, službenog naziva „za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom”.

Zavod za zapošljavanje, odnosno Područni ured Karlovac, po riječima predstojnice Ivane Mehle,od početka primjene tih mjera do sada je zaprimio 2.154 zahtjeva poslodavaca, a manje od deset posto je negativno riješeno.

- Pretpostavka je da su svi oni kojima je rad obustavljen Odlukom Stožera CZ predali zahtjev za mjerom. No, i drugi su bilježili ili pad prihoda ili nedostatak materijala za rad ili otkazivanje narudžbi, pa se većina poslodavaca uklopila u potencijalne korisnike mjere, kazala nam je Mehle.

Plaće od države, 3.250 kuna za ožujak, a 4.000 kuna za travanj, primilo je skoro 20.000 radnika: prvi mjesec 8.260, drugi i više, 11.211. Ipak, ispalo je da svi tu potporu nisu trebali dobiti.

- Taj broj se svakodnevno mijenja jer se provjerama utvrđuje da nisu imali pravo na potporu koja je bila isplaćena automatski. Zbog velikog broja zahtjeva po prvi put je primijenjen takav način isplate jer se pojedinačnom obradom sredstva ne bi stigla isplatiti na vrijeme. Također, ovih dana imamo i odustanke od mjere obzirom da korisnici ove mjere nemaju pravo na isplatu dobiti i slično do 31.12.2021. godine, navela je Mehle.

A da, kao i obično, ima i posve suprotnih primjera, pokazalo se i kod ovih potpora.

- Svakako bih istaknula korisnike mjere koji odustaju od potpore jer im se poslovanje u svibnju ustabililo i smatraju neopravdanim koristiti potporu na koju imaju pravo do 31. svibnja, naglasila je Ivana Mehle.

Koliko bi poslodavaca potporu moglo zatražiti za ovaj mjesec, tek će biti poznato, ali na nacionalnoj razini očekuje se isplata za 75.000 do100.000 radnika.

 

7. 7. 2020.

KAportal