SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Kategorija: OGULIN

Nisam baš posebno aktivan u zadnje vrijeme kada je u pitanju pisanje na blogu. Znate ono - dosadi ti, pojave se neki novi neodgodivi poslovi, zaljubiš se, dobiješ koronu ili dobiješ na lotu, dobiješ proljev ili iskrsnu neke obveze i slično, pa ti je pisanje na zadnjem mjestu. Osim onih sitnih blic postića na fejsu za što ne treba puno vremena.  Tako propustim prokomentirati i neke zgodne stvarčice ali i propustim nešto važnije, kao što je recimo, sjednica Gradskog vijeća. Sjednicu inače osobno ne pratim pa prenesem ili prepričam ono, što su o tome pisali kolege. Nastojim pri tome pošteno prenesti izvješća dva „prijateljska“ portala – Ogulin.eu (HDZ) i Ogportal (SDP) . Da možete usporediti. A ta izvješća često puta izgledaju, kao da su izvjestitelji nazočili na dvije dvije različite sjednice. Što je i razumljivo, obzirom da se radi o „neslužbenim“ portalima dvije najjače stranke u GV pa svaki navija za „svoje“. E onda vi potražite istinu između redaka. Ili ako imate živaca i vremena, poslušajte direktni prijenos. Zadnju sjednicu iz portala Ogulin.eu nisu popratili. Nemam pojma zbog čega ali najbliže istini je činjenica da su zagrizli za njih prevelik zalogaj, za što se nisu dovoljno kvalitetno kadrovski pripremili. Poput suparničkih im kolega s Ogportala koji to odrađuju profi. Neprofesionalno od Ogulin.eu u najmanju ruku.

A službena stranica Grada, gdje bi zapravo trebali biti sublimirani svi događaji sa sjednica Vijeća, više izgleda kao oglasna ploča nego oficijelni izvor informacija za građane.

Više iz razloga da mi ostane u arhivi, nego iz razloga da vam mudrujem o zadnjoj sjednici Gradsko vijeća, što ste vi uostaom već i negdje pročitali, prenosim nekoliko postova Ogportala.

MALO O PRORAČUNU

 

Odlukom većine gradskih vijećnika, gradski proračun za ovu godinu bit će manji od planiranog. Naime, proračun Grada Ogulina za 2020. godinu donesen je na sjednici Gradskog vijeća 29. studenog prošle godine u ukupnom iznosu od 90.150.000,00 kuna. Prvim ovogodišnjim rebalansom, proračun je smanjen za 10.690.040,00 kuna, pa tako sada iznosi 79.459.960,00 kuna.

Smanjenje prihoda jednim dijelom se odnosi na provedbu odluka o oslobađanju plaćanja javnih i nejavnih davanja ogulinskih poduzetnika u drugom tromjesečju ove godine, odnosno, radi se o mjerama pomoći gospodarstvenicima pogođenim epidemijom koronavirusa.Smanj eni su, između ostalog, i prihodi od pomoći, a prvenstveno zbog smanjenja sredstava Ministarstva kulture za završetak radova na zgradi Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, te pomoći Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, za sanaciju Sodola.

Smanjeni su i proračunski rashodi, pa je tekuća potrošnja manja za oko 1,7 milijuna kuna, a kapitalni rashodi za oko 10,5 milijuna kuna.

Nažalost, posljedice korone osjetit će gotovo sve gradske tvrtke i ustanove, čiji su prihodi znatno manji od planiranih. Rebalans je prihvaćen, kao i većina današnjih odluka, sa 10 glasova za i pet protiv.

 

MALO O RADU GRADONAČELNIKA

“Izvješće o radu gradonačelnika, nije izvješće o radu Pučkog otvorenog učilišta ili Javne vatrogasne postrojbe”- rekla je Zlata Poljak(HDZ) nakon kraćeg izvješća o radu koje je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća podnio gradonačelnik Dalibor Domitrović.

On je odgovorio da je intencija bila da se iznese što više  informacija, a Tomislav Lipošćak (HDZ) rekao je, među ostalim, da se u izvješću govori i o lošim odnosima sa županom Damirom Jelićem i šalju otrovne strelice prema županiji.

“To nije točno”-rekao je Dalibor Domitrović, podsjetivši da je župan ignorirao dvije posljednje sjednice Gradskog vijeća, što Ogulin kao drugi grad u županije ne zaslužuje.

“Moja su vrata svima otvorena, pa tako i onima iz Hrvatskih voda koji ne smiju k meni, već me čekaju po kafićima”-riječi su gradonačenika Domitrovića.

Zlatko Mrvoš je, uime Kluba vijećnika SDP-a, rekao da je trebalo bolje proučiti izvješće i vidjeti što se radilo i koji projekti će se nastaviti, te je, očekivano, izvješće podržao.

Izvješće o radu gradonačelnika prihvaćeno je sa 10 glasova za i pet protiv.

 

 MALO O ULTRAKRATKOM „AKTUALCU“

 

5 od 17 vijećnika nazoči današnjoj sjednici Gradskog vijeća grada Ogulina, koja je počela Aktualni satom. Držeći se preporučenog razmaka, vijećnici su prihvatili predloženi dnevni red, a uslijedilo je postavljanje pitanja.

Zlata Kurelac (HDZ) osvrnula se na lošu prometnu signalizaciju za vrijeme radova na sanaciji gubitaka vode, a Hrvoje Magdić (HDZ) na kašnjenje računa za komunalnu naknadu. Prema riječima gradonačelnika Dalibora Domitrovića sanaciji kolnika pristupilo se danas, po preporukama struke, a dio računa za komunalnu naknadu  je već poslan, dok se ostali pripremaju i dostavljat će se na kućne adrese, kako bi se izbjegli veliki poštanski  troškovi.

Milan Sabljak (HDZ) zanimao se zašto se nisu povećale potpore poduzetništvu za žene i mlade,  a njegov stranački kolega Ivica Porubić progovorio je o korištenju sužbenog vozila SKG-a u privatne svrhe koji je viđen za vrijeme blagdana u Istri, te je oštećeno tučom. Gradonačelnik Domitrović je rekao da će sve biti provjereno i, ako je informacija točna, netko će sigurno biti sankcioniran.

“Aktualac” je zaključio Tomislav Lipošćak (HDZ) i pitao gradonačelnika zašto se na području pojedinih mjesnih odbora odvijaju zahvati za koje predsjednici ne znaju. Domitrović je odgovorio da s time nije upoznat, navodeći primjer koji dokazuje suprotno, zamolivši za navođenje konkretnih slučajeva.Ti me je “Aktualac” završen i sigurno  je jedan od najkraćih do sada. Potrajao je svega pola sata.

 

MALO O PLAĆAMA

 

Prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Ogulina za 2019. godinu, kojeg je obrazložila Dinka Stipetić, bila je treća točka dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća. U raspravi je, osim vijećnice Zlate Poljak, sudjelovao i gradonačelnik Dalibor Domitrović, napomenuvši da plaće u gradskoj upravi nisu rasle. One će od 1. srpnja ići pet posto dolje, ne samo za njih, nego i za zaposlene u gradskim tvrtkama i ustanovama,  a sve kako bi se ublažile posljedice krize izazvane koronavirusom. Prijedlog je prihvaćen s 10 glasova, dok je petero vijećnika bilo protiv.

 

MALO O FONDU POMOĆI ZBOG KORONAVIRUSA

 

Na prošloj sjednici Gradskog vijeća Grada Ogulina gradski vijećnici su potvrdili formiranje fonda za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica krize uzrokovane koronavirusom.

Korisnici fonda mogu biti sva mikro, mala i srednja trgovačka društva, obrti, slobodna zanimanja i zadruge koje su u cijelosti u privatnome vlasništvu, koje su sa sjedištem na području grada Ogulina i čije su prijave prema Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, na njihovu mjeru „Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19)“ pozitivno ocjenjene. Za osnivanje fonda iz proračuna Grada Ogulina je izdvojeno 500 tisuća, a pomoć koju poduzetnici mogu ostvariti iznosi 3.000 kuna po poslovnom subjektu. Prijava za potporu, prema riječima zamjenika gradonačelnika Daniela Vukelje,  podnosi se Gradu Ogulinu, Upravnom odjelu za gospodarstvo, komunalni sustav i prostorno uređenje u pisanom obliku, na obrascu prijave, s potrebnom dokumentacijom, najkasnije do 31. srpnja 2020. godine, a detaljne upute kako se prijaviti kao i obrazac prijave nalaze se na Internet stranici Grada Ogulina www.ogulin.hr.

Inače, na sjednici je bilo 36 točaka dnevnog reda. Izdvojio sam one najvažnije.

4. 6. 2020.

Nebojša Magdić