11 SJEDNICA GV-a

Kategorija: OGULIN

Zbog nastale situacije oko širenja koronavirusa COVID-19 i proglašenja epidemije u Republici Hrvatskoj, što predstavlja izvanrednu situaciju u kojoj je potrebno poduzimati efikasne mjere radi sprječavanja širenja koronavirusa i umanjivanja posljedica njegovog širenja, sukladno uputi Ministarstva uprave, održana je još jedna, 11. sjednica Gradskog vijeća putem video konferencije s početkom u 9 sati.

Video konferenciji se uspješno priključilo 16 od ukupno 17 gradskih vijećnika, a gradonačelnik, zamjenici gradonačelnika, predsjednik Gradskog vijeća i pročelnice bili su na video vezi u zgradi gradske uprave.

Na dnevnom redu bilo je šest točaka, pošto je skinuta 7. točka, a to je Odluka o sklapanju Sporazuma o zajedničkom koordiniranju poslova i aktivnosti djelovanja civilne zaštite na području Grada Ogulina i Općina Plaški, Saborsko, Josipdol i Tounj i Sporazuma o uređivanju međusobnih odnosa u izdavanju propusnica za ulazak i izlazak s područja prebivališta i stalnog boravka kao mjere za sprečavanje širenja koronavirusa, obzirom na činjenicu da je u međuvremenu, potvrdom Nacionalnog  Stožera civilne zaštite omogućeno kretanje bez propusnice na području Karlovačke županije.

Grad Ogulin je na čelu sa gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem predložio mjere za ublažavanje posljedica epidemije na gospodarstvo kroz sljedeće točke dnevnog reda : Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnoj naknadi, Prijedlog Odluke o oslobađanju plaćanja zakupa poslovnog prostora te ostalih naknada za korištenje površina javnih namjena i ostalog zemljišta u vlasništvu Grada Ogulina, Prijedlog Odluke o obustavi plaćanja spomeničke rente, Prijedlog Odluke o oslobađanju plaćanja poreza na korištenje javnih površina i poreza na potrošnju, Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju mjerila za naplatu usluga Dječjeg vrtića „Bistrac“ Ogulin od roditelja – korisnika usluga.

Zadnja točka bila je izglasavanje suglasnosti na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o upisima i kriterijima upisa djece u Dječji vrtić „Bistrac“ Ogulin. Svih šest točaka vijećnici su donijeli jednoglasno.

Na kraju sjednice gradonačelnik Dalibor Domitrović najavio je nove odluke koje će ići u smjeru pružanja pomoći građanima i poduzetnicima radi ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa . I gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća Marinko Herman  poručili su svima da ostanu zdravi i ostanu doma.

23. 4. 2020.

Grad Ogulin

 

Tijek sjednice komentiran je i na portalu OGULIN. EU. Da vidimo što oni pišu:

 

Danas je održana 11. sjednica Gradskog vijeća Grada Ogulina. Sjednica je održana video konferencijom, a vijećnici su raspravljali o šest točaka dnevnog reda:

1. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnoj naknadi,
2. Prijedlog Odluke o oslobađanju plaćanja zakupa poslovnog prostora te ostalih naknada za korištenje površina javnih namjena i ostalog zemljišta u vlasništvu Grada Ogulina,
3. Prijedlog Odluke o obustavi plaćanja spomeničke rente,
4. Prijedlog Odluke o oslobađanju plaćanja poreza na korištenje javnih površina i poreza na potrošnju,
5. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju mjerila za naplatu usluga Dječjeg vrtića „Bistrac“ Ogulin od roditelja – korisnika usluga,
6. Prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o upisima i kriterijima upisa djece u Dječji vrtić „Bistrac“ Ogulin.

Uglavnom je riječ o mjerama namijenjenim ublažavanju posljedica uzrokovanih koronavirusom. Gotovo identične mjere predlagali su ogulinski HDZ i DSS pred više od mjesec dana i tada je gradonačelnik Domitrović te prijedloge nazvao “smiješnim i neozbiljnim”. Današnjim glasovanjem pokazalo se kako gradski vijećnici ne dijele njegovo mišljenje budući da su svi prijedlozi prihvaćeni jednoglasno.

Niti ovaj put nije nedostajalo živosti. Domitrović je ponovno iskoristio priliku i u nekoliko navrata nazivao oporbene vijećnike “smiješnima”, a nije se libio niti uvreda na osobnoj razini. Zbog toga je u nekoliko navrata reagirao Tomislav Lipošćak naglasivši kako nema mjesta politikanstvu i kako u ovakvim situacijama treba podržati sve dobre prijedloge bez obzira na to tko ih predlaže. Domitrović je rekao kako mu savjeti nisu potrebni i još jednom nazvao oporbene vijećnike smiješnima.

23. 4. 2020.

OGULIN.EU