O KORONI NA RADIJU.

Kategorija: OGULIN

Neplanirano, ali nužno, danas je gost  emisije “Oči u oči” u programu Radio Ogulina,  bio gradonačelnik Dalibor Domitrović, a tema emisije bila je -koronavirus.

“Ušli smo u vrlo ozbiljnu situaciju, pratimo sve i provodimo odluke nacionalnog Stožera civilne zaštite”-naglasio je u uvodu gradonačelnik Domitrović, izrazivši nezadovoljstvo što u emisiji nije želio sudjelovati i ravnatelj ogulinske bolnice Dr. Josip Zorko, koji mu je rekao da ima naputak iz Ministarstva zdravstva  da ne daje izjave?!

 

Sinoć oko 23 sata donesene su tri nove zapovjedi Županijskog stožera civilne zaštite. Radi se, naime, o zapovijedi o provođenju protuepidemijskih mjera u trgovinama, a koje moraju osigurati trgovci. Potrebno je otvoriti dovoljan broj naplatnih mjesta i držati razmake u redu, te osigurati dezinfekcijska sredstva.
To, dakle,  ne znači da se zatvaraju sve trgovine i ugostiteljski objekti, a kontrolu provođenja  će preuzeti komunalno gospodarstvo, te će se sutra oformiti “mini” krizni stožer u gradskoj upravi.

“Sve informacije sa sjednica Stožera civilne zaštite dajemo i davat ćemo odmah u javnost. One su točne, iako ima i onih koji šire lažne informacije i stvaraju paniku. Od jučer ugostiteljski objekti rade do 18 sati, obilazio sam ih sinoć i nisam uoči da je netko u Ogulinu  prekršio nalog”-rekao je Domitrović, što nije mogao reći i za općinu Josipdol, iz koje je dobio informacije da kafići rade.

Na pitanje ima li plan B ili C, te koliko smo spremni za dalje, gradonačelnik je odgovorio da nedostaje dezinfekcijskih sredstava i maski, ali to je problem na nacionalnoj razini. Samo 680 respiratora na raspolaganju je u cijeloj državi, od čega su tri u Ogulinu.

U emisiji je ponovljeno da SKG i Vodovod i kanalizacija od sutra neće primati uplate na blagajnama, a ako bude kašnjenja sa plaćanjem računa, neće se obračunavati kamate.

Na konstataciju novinara da ima neodgovornih pojedinaca  koji su u Ogulin došli iz Italije, te da nisu u samoizolaciji, gradonačelnik je rekao da ima takvih informacija, te da njih kontrolira policija. Zlata Kurelac, ravnateljica Doma zdravlja i članica Stožera civilne zaštite, stoga  kontaktira s obiteljskim liječnicima, kako bi se takvi slučajevi spriječili.

Dječji vrtić Bistrac do daljnjeg ne radi, osim za jednu odgojnu skupinu, a do daljnjeg neće raditi ni tržnica srijedom.

U nastavku emisije otvoreni su telefoni za slušatelje, ali poziva nije bilo puno. Tek jedan slušatelj zanimao se za provođenje terapija u ogulinskoj bolnici, na što gradonačelnik nije mogao konkretnije odgovoriti, već samo uputiti apel slušateljima da ne odlaze u bolnicu ako doista nije hitno.

Na pitanje što je sa privatnim sektorom u gospodarstvu, gradonačelnik Domitrović odgovorio je da se nastoji ublažiti šteta svima, no gospodarska kriza je neminovna.

15. 3.2020.

Radio Ogulin