70. ROĐENDAN HGSS-a U OGULINU

Kategorija: OGULIN

Jučerašnji dan u našem gradu,bio je u znaku HDSS-a. Od ljudi koji se nesebično žrtvuju spašavajući tuđe živote i reagirajući u svom situacijama, vidjeli smo dijelić njihove vještine i umijeća.

Predanost očuvanju ljudskog života Hrvatske gorske službe spašavanja koja traje od 1950. godine proslavljena je i u kolijevci alpinizma Lijepe Naše, Ogulinu. Pod sloganom „Niti koje nas povezuju“ članovi HGSS-a još su jednom pokazali dio vještina koje su svim posjetiteljima i stanovnicima Hrvatske na raspolaganju 365 dana u godini. Atraktivnom vježbom spašavanja iz kanjona „Đulin ponor“ i vođenom turom alpinističkom zbirkom Zavičajnog muzeja u Ogulinu, istaknuta je važnost tradicije i razvoja alpinizma u tome, gorskome, kraju.

S balkona-vidikovca nad Ponorom okupljeni posjetitelji promatrali su impresivnu pokaznu vježbu HGSS-a u realnim uvjetima. Spašavatelji su u samo 20 minuta postavili opremu, zajedno s nosilima spustili se u 40 metara duboki kanjon, došli do unesrećene osobe, pružili joj potrebnu pomoć i osigurali ju za transport. „Unesrećeni“ je, kao na svim akcijama i vježbama, bila stvarna osoba koju su pomoću tzv. tirolske prečnice i sistema kolotura sv. Bernard istim putem izvukli na sigurno.

Pored obilježavanja 70. obljetnice osnutka HGSS-a, u Ogulinu je Danima otvorenih vrata proslavljen i 56. rođendan tamošnje Stanice:  „Odnos mještana i ogulinskog HGSS-a pun je međusobnog poštovanja. Osim druženja sa spašavateljima i razgledavanja zimske i ljetne opremu poput skija, nosila za stijensko, zimsko i speleo spašavanje ili logističke opreme, organizirali smo turu Muzejem koju je vodio jedan od njegovih osnivača i jedan od najstarijih članova Službe, Borislav Aleraj-Akac. Osim toga što je omiljeno lice na svim događajima diljem Hrvatske, volimo ga zvati 'Biblijom HGSS-a' zbog velikog znanja koje donosi i prenosi“, istaknuo je Hrvoje Salamon, pročelnik HGSS-ove Stanice Ogulin.

Spasitelji došli do "unesrećenoga". Slijedi akcija izvlačenja.

Impresivno. Za ovako nešto treba imati srce. Veliko ko Klek.

Akcija uspješno završena. Koliko puta su od svog osnutka, dečki iz HGSS-a intervenirali i koliko su života spasili.

Zaslužuju jedno veliko H V A L A.

Photo by HGSS

8. 3. 2020.

HGSS