SJEDNICA I PONEKA PSOVKA

Kategorija: OGULIN

Jučer je bilo zanimljivo i zabavno na sjednici Gradskog vijeća. Najviše je zaiskrilo oko likvidiranja Poduzetničke zone. Tomislav Lipošćak ( HDZ ) je zatražio analizu na temelju koje je likvidirana Poduzetnička zona i svoje pitnje uputio gradonačelniku. I tu počinje show u koji se je malo  čudnom retorikom, onako iz pozadine, uključio i vijećnik Zlatko Mrvoš ( SDP ). Čule su se psovke od strane Mrvoša, što mi je gotovo za ne povjerovat, obzirom da se radi o smirenom i pristojnom čovjeku. No očito da je ideološki jaz između SDP-a i HDZ-a predubok, oni više nisu politički protivnici već ljuti politički i osobni neprijatelji. Od takvog njihovog "ljubavničkog" odnosa, grad i građani (i malograđani) će imati samo štetu, nikakve koristi. Prenosim što o tome piše na stranici portala Ogulin.eu:

„Za vrijeme trajanja sjednice Gradskoga vijeća, a nakon što je vijećnik Tomislav Lipošćak zatražio analizu na temelju koje je likvidirana poduzetnička zona i postavio svoj upit gradonačelniku, vijećniku je ograničeno vrijeme govorenja, što do sada nije bila praksa na vijeću, mogle su se čuti psovke vijećnika Mrvoša, galama zamjenika Vukelje, izbjegavanje odgovora i vrijeđanje od strane gradonačelnika. 

Vukelja: Ne može HDZ-ova biti zadnja

Lipošćak je, kako bi došao do riječi, zatražio ispravak netočnog navoda. Gradonačelnik je htio da on zaključi raspravu pri čemu je i zamjenik Vukelja počeo galamiti kako gradonačelnikova mora biti zadnja, a ne HDZ-ova.

 

Raspravu je tada zaključio gradonačelnik potvrdivši da će njegova bit zadnja jer tako piše u poslovniku i nastavio dalje govoriti o HDZ-u. Uspoređivao je SDP i HDZ, govorio o ravnopravnoj raspravi, raspravi u kojoj se svakome sve dopušta, demoktatskoj raspravi u socijaldemokratskoj partiji, a u pozadini su se mogle čuti i psovke vijećnika Mrvoša koji je vikao “ovo je zaj…” te na kraju zaradio i opomenu.

Gradonačelnik: vi se očito ne razumijete u ekonomiju i poslovanje

Rasprava je započela nakon pitanja vijećnika Lipoščaka. Odgovor na pitanje o analizi gradonačelnik je započeo iznosivši financijske podatke i razloge osnivanje trgovačkog društava Poduzetnička zona. Pritom nije birao riječi rekavši kako svatko tko se imalo razumije u ekonomiju i poslovanje može zaključiti o čemu se tu radi, a pritom vrijeđavši i rekavši kako se vijećnik Lipošćak očito ne razumije u to.

Gradonačelnik „demokratski“ objasnio – vrijeme vijećnika za obraćanje određeno, a gradonačelnikovo nije

Kasnije je vijećnik Lipošćak zatražio da mu se dopusti da iznese svoj komentar do kraja. Na to je dobio odgovor od gradonačelnika, koji ga je uputio u poslovnik rekavši mu kako je njegovo vrijeme obraćanja određeno, a za gradonačelnika nema određeno vrijeme obraćanja.

Odgovaranje s visoka: vi zatražite analizu, a pitanje je hoćete li je dobiti.

 

Gradonačelnik je na ponovljeno pitanje opet izjavio da je analiza njegov osobni dokument, a da je vijećnik može slobodno zatražiti pismenim putem, no pitanje je hoće li je dobiti. Nakon toga gradonačelnik daje savjet i upućuje vijećnike neka si sami iščitaju podatke iz godišnjih izvješća o radu zone, unazad trinaest godina, a ako nisu sposobni to sami neka daju nekome stručnom da im to uradi.

Lipoščak: “Vrijeđate  i omalovažavate, što nije prvi put, a tome pribjegavate kad god nemate adekvatnog odgovora na pitanja

Vijećnik Lipošćak izrazio je žaljenje jer se nije pokazala volja kako bi dokument bio dostupan javnosti i jer način komuniciranja nije demokratski. “Rekli ste da se ne razumijem u ekonomiju. Opet vrijeđate  i omalovažavate, što nije prvi put i tome pribjegavate kad god nemate adekvatnog odgovora na pitanje.”

Na portalu Ogulin.eu, dodali su i zaseban, kraći post o ovoj tematici:


„Analizu sam ja radio interno, osobno svoju analizu. To je moj osobni dokument. To nije javni dokument… Ja taj dokument ne moram nikome dostaviti“ moglo se danas čuti na aktualnom satu od strane gradonačelnika, a sve je završilo psovkama vijećnika Mrvoša.

Dočekavši aktualni sat, danas vijećnik Lipošćak po treći put moli uvid u analizu na temelju koje je donesena odluka o likvidaciji zone.

Gradonačelnik  je danas ponovno odbio dati analizu. –Analizu sam ja radio interno, osobno svoju analizu. To je moj osobni dokument. To nije javni dokument, odgovorio je gradonačelnik Domitrović.  „Ja taj dokument ne mora nikome dostaviti.“

Ostaje pitanje, zašto inženjer strojarstva Domitrović samostalno, osobno vrši financijske analize na temelju kojih likvidira poduzetničku zonu i za koje nije stručan, tj. zašto donosi važne odluke na temelju vlastitih analiza koje pritom još i drži u tajnosti.  

Podsjetimo, u prosincu, na prijedlog gradonačelnika i vladajuće većine donesena je odluka o likvidaciji trgovačkoga društva Poduzetnička zona Ogulin d. o. o. Prema iskazu gradonačelnika, odluku o likvidaciji je donio on, i to na temelju vlastite analize, nakon dvije godine. Tada molbu vijećnika Lipošćaka, da se i vijećnicima omogući uvid u tu analizu gradonačelnik odbija rekavši da je riječ o internoj analizi. Gradonačelnik tada upućuje Lipošćaka da pismeno zatraži odgovor na pitanje koje je postavio. Ne želeći dati odgovor, inzistirao je gradonačelnik da je takvim upitima u stvari mjesto na aktualnom satu !!!??.“

28. 2. 2020.

Ogulin.eu