PRVA NJUŠKA HGSS - OGULINSKI BELGIJSKI OVČAR

Kategorija: OGULIN

Pas je oduvijek bio čovjekov najbolji prijatelj. Uvijek vam  vraća ono što u njega godinama ulažete. Ovo je mala pričica o jednom našem,ogulinskom psu, i njegovom vlasniku. Pas je belgijski ovčar i zove se Draco a vlasnik mu je član HGGS-a Ogulin, Kruno Stipetić.

Za lijepog ovčara Draca kažu da je „Prva njuška HGSS-a“ i jedan je od najboljih naših potražnih pasa.  Hrvatska gorska služba spašavanja ima 45 pasa od čega 30-ak s licencijom. HGSS je Draca proglasio zasad najboljim licenciranim potražnim psom u Hrvatskoj od njih 30, s devet službenih pronalazaka. Koliko je dobar taj rezultat, govori i činjenica da je prosjek pronalazaka po karijeri psa, dva do tri čovjeka. Kaže mi Kruno- Drnke, da su psi njegova ljubav. Imao ih je do sada četiri a Draco mu je prvi potražni pas, licenciran za potrage u ruševinama, teškim terenima i lavinama. Dobio je jednu od najtežih licencija u Europi. Kad ga je Kruno dobio na poklon, imao je 13 mjeseci, bio vrlo agresivan i svi su mu govorili da ga se odrekne,  jer od njega nikada neće biti ništa. No Kruno je bio iznimno uporan i nakon dugotrajnih vježbi i napornih treninga, sa puno strpljenja i truda, dobio je psa s kojim danas vodi više od 80 posto potražnih akcija. Uigran tim, Kruno - Draco, osim u Hrvatskoj, kada je u pitanju potraga za izgubljenom osobom, pomažu i u susjednim zemljama. Prošle su godine imali 60 potražnih akcija. Kruno sa svojim psom, sada starim 6 godina, radi svakodnevno. Najmanje jedan sat dnevno a često i 3-4 sata. Jedino što za svoj trud dobiva, to je mjesečno vreća hrane za Draca. Takvi su i svi HGSS-ovci. Volonteri kojima je pomoć čovjeku u nevolji, najvažniji zadatak.  Opisivati način treninga i dresiranja dugo bi trajalo. Samo spominjem da je obična teniska loptica važan rekvizit i da je Draco naprosto obožava. Koliko je Draco pravi potražni pas, govori priča s otoka Pašmana, gdje je preko stotinu ljudi dva dana tražilo izgubljenu 80 godišnju ženu. Pozvali su Krunu i njegov Draco pronašao je ženu za samo pola sata.

Potrage s Dracom, kaže Kruno, izgledaju jednostavne.  Dracu uz oznake HGSS-a oko vrata zaveže ogrlicu s GPS odašljačem, kojim ga može pratiti kad nestane iz vidokruga. Kruni je dovoljno s njim doći do ruba šume i reći mu: “Traži!”. Pas tad spušta glavu, diže rep i akcija odmah počinje. Kad nađe nestalog čovjeka, naučio je da mora sjesti kraj njega i lajati te tako dati znak gdje se nalazi. I nakon dobro obavljenog posla naravno, slijedi nagrada. Za Draca to nije komad mesa, nekakva slasna kost ili neka druga hrana. Najveća nagrada za njega je, omiljena mu loptica, koju mu po obavljenom zadatku daje Kruno. Za ozbiljan i kvalitetan rad potrebno puno ulaganja i osobnog angažmana. Rad sa psom iziskuje puno vremena, znanja i dobre resurse. Kruni su se tu kockice idealno složile, tako da je s Dracom, čini idealan tim.

Kruno Stipetić i njegov blegijski ovčar - Draco.

HGSS je Draca proglasio zasad najboljim licenciranim potražnim psom u Hrvatskoj

Rad sa psom iziskuje puno vremena, znanja i dobre resurse. A prije svega, ljubav prema životinji.

Draco spada u kategoriju "potražnih" pasa. Dnevno Kruno s njim radi barem jedan sat a nekada 3-4 sata.

 

Photo by Nešo-Škorašnik

3. 10. 2019.

Nebojša Magdić