AMBROZIJA U PUNOM CVATU

Kategorija: OGULIN

Mijenjaju se vlasti, kako one lokalne, tako i one u vrhu države. Mijenjaju se  predsjednici, premijeri, ministri, župani, gradonačelnici. Svi se mijenjaju i imaju rok trajanja. Samo je ambrozija vječna. Nezamjenjiva. Najveća neprijateljica alergičara. U narodu je znaju pod imenom Partizanka i kažu da je „pošast modernog doba“.

Cvate od srpnja do rujna a u kolovozu je „najjača“. U vrijeme cvatnje, jedna biljka može proizvesti nekoliko bilijuna peludnih zrnaca a kada zapuhne vjetar, pelud ambrozije može „prevaliti“ i do 600 km. Osim kihanja, kašljanja, začepljenog nosa, poremećaja spavanja te svrbeža očiju, ambrozija može izazvati i alergijski konjunktivitis, pa čak i alergijski ekcem. Riječ je o osipu koji nastaje do dva dana nakon izlaganja kože peludi, bolan je i svrbi, a može trajati i do tri tjedna.

Zbog toga je u Hrvatskoj još 2007. godine na snazi Naredba o obveznom uklanjanju ambrozije. Dakle, uklanjanje ambrozije zakonska je pak obveza svih vlasnika javnih i privatnih površina. Za one koji to ne učine kazne se kreću od 500 pa do 15.000 kuna, dok se za pravne osobe penju i do 30.000 kuna.

Da li vlasnici privatnih parcela uklanjaju ambroziju, paze poljoprivredni radari koji nakon prijave izlaze na teren te vlasnicima zemljišta šalju obavijest o potrebi košnje. Ako to ne učine u roku 10-ak dana – slijedi kazna.

E sada još na kraju. Ako znate i jednu osobu u ovome gradu koja je vlasnik javnih ili privatnih površina na kojima caruje ambrozija, i koja je zbog toga kažnjena, plaćam pečenku i piće. Naravno, ne iz svog džepa. Račun ću ispostaviti onima koji bi o tome trebali brinuti.  I koji su za to plaćeni.

Lijepo uspijeva uz prometnice. Vidim, i ove je dodina dobro rodila.

Lijep primjer kako jedni održavaju svoje površine a drugi ne.

Još malo i evo je na cesti.

Kanjon Dobre idealan za stanište ambrozije. Hoće li već jednom netko uvestu reda. Hoće li već jednom netko biti zbog ovoga kažnjen. Zakonska odredba postoji samo je treba provesti.

Photo by Nešo-Škorašnik

 

22. 8. 2019.

Nebojša Magdić