DRAKONSKE KAZNE ZA PREKRŠAJE U PROMETU

Kategorija: OGULIN

Od danas, (12.8.) do nedjelje 18. kolovoza, policija će provoditi kontinuirani nadzor brzine kretanja vozila na području cijele Hrvatske, pa tako i na području u nadležnosti Policijske uprave karlovačke. Iz policije pozivaju sve vozače da se pridržavaju prometnih propisa, kako ne bi ugrozili i sebe i ostale sudionike u prometu, a time ujedno utjecali i na povoljno stanje sigurnosti u prometu.

 

Inače, nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji je nedavno stupio na snagu, predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja. Pa se postavlja pitanje, da li ćemo drakonskim kaznama koje se mjere s najbogatijim državama u EU, postići željeni rezultat. Za prosječne građane to je puno, osim ako nije zakon pisan za saborske zastupnike, ministre i menadžere u bankama i ostale tajkune i tajkunčuće, koji će ih moći plaćati ili imati nekoga na telefonu, koji će nazvati da se kazne stave u ladicu. DEJA VU.

Drastične kazne za građane koji većinom žive sa skromnih 3 do 5 tisuća kuna, izazvaju veliko nezadovoljstvo a i pitanje, kako ih platiti. Isto tako, kod policajaca će se sigurno pojaviti dilema, kako,  te dali, naplatiti nekome kaznu u visini njegove dvije ili tri mirovine ili plaće i dovesti ga nemoguć položaj. Znamo da mjere jesu respresivne prirode, ali tvrde odgovorni, da njihova svrha nije represivna niti je cilj punjenje proračuna, već je svrha preventiva i očuvanje života. Možemo se s time složiti, ali drakonske kazne ipak ostaju upitne. Da li će imati efekta. Pa se pitamo, kako će recimo „rekorder“ iz Koprivnice, koji je upravljao neregistriranim osobnim automobilom, koji nije osiguran, prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima 'B' kategorije, i koji je bio pod utjecajem alkohola od 1,61 promila, platiti kaznu od  čak 27.700. S druge pak strane, na autocesti A3 Bregana-Zagreb-Lipovac policija je u nedjelju pak zaustavila Mercedes, kojim je upravljao neki ludi 40-godišnji Švicarac i to pri brzini od 207 km/h. Zbog prekoračenja brzine kažnjen je sa 5000 kuna, što je za njega prava zajebancija. Zapravo, suvenir iz Hrvatske, kojim će se doma hvaliti.

Visoka kazna ispočetka - pokazali su povijest i iskustvo - znači određeni uspjeh, ali na kratko vrijeme. Ako je samo visoka kazna rezultat prometne prevencije, onda ona dugoročno ne postiže svrhu.

Stradavanja na našim cestama sve je manje, a ovim izmjenama Zakona, nadaju se u policiji, nesreće bi trebale biti još rjeđe.

Tako do 7. kolovoza, navode u policiji,  imamo 15 posto manje stradalih. A kad se izražava u ljudskim životima, to je 27 života, spašeno, tj. manje poginulih u odnosu na isti dan prošle godine.

Ako drakonske kazne spase još života, njihov je cilj ipak ispunjen.

 

12. 8. 2019.

Nebojša Magdić