BABINA GORA I EUROPSKA LOVA

Kategorija: OGULIN

Centar za gospodarenjem otpadom,  namijenjen je za dobrobit 150.000 stanovnika u 17 općina i 5 gradova, u Karlovačkoj županiji. Naravno, ono što je nama važno, finalizacijom ovog projekta, riješava se  i pitanje našeg Sodola.

 Gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj predstavlja jedno od najvažnijih pitanja zaštite okoliša, kao i jedno od područja s najvećim izazovima u pogledu usklađenosti s normama Europske unije (EU). Rješavanje tih problema i kretanje prema cjelovitom i modernom gospodarenju otpadom jedan su od prioriteta Republike Hrvatske u pogledu zaštite okoliša.

I ono što jamči da će ovaj projekt, na kome se lome koplja već više od 10-ak godina, biti konačno i realiziran, je činjenica da će izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Babina Gora, u više od 70 posto iznosa bit će financirana europskim novcem: Kodosu je za tu namjenu odobreno 195,6 milijuna kuna.

Odluka je to Ministarstva zaštite okoliša i energetike, kojom se ovoj tvrtki odobrava bespovratnih 195,672.384 kuna iz Kohezijskog fonda, odnosno, 72,3 posto ukupnih troškova projekta. Procijenjeni su na 270,490.490 kuna.

„Radi se o projektu od državnog značaja koji je uvršten u Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022. godine, a u sufinanciranju njegove izgradnje sudjeluju Europska unija, Fond za zaštitu okoliša i suvlasnici tvrtke Centar za gospodarenje otpadom Karlovačke županije Kodos“, kažu u Županiji.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Kodos s Ministarstvom i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost trebaju potpisati u sljedećih mjesec i pol dana. Do kraja godine, kako je nedavno najavio  župan Damir Jelić, odnosno, ako bude žalbi nakon odabira izvođača radova početkom iduće, mogla bi početi izgradnja Centra. Pristupna cesta do CGO, čija je gradnja započeta ovaj mjesec, završena će biti do stugenog.kaportal

13. 4. 2019.